Schröder omhelst zijn oostelijke nichten

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft een paar nichten gevonden in Oost-Duitsland. Dat komt politiek goed uit.

Niemand kan Gerhard Schröder, de Duitse kanselier, meer verwijten dat Oost-Duitsland hem koud laat. Schröder blijkt veel meer familie te hebben dan hij dacht en nog wel in de vroegere DDR.

Zijn vader Fritz heeft de 57-jarige Schröder nooit gekend, omdat deze als soldaat in de Tweede Wereldoorlog is omgekomen. Schröder is opgevoed door zijn moeder en heeft verder alleen een broer en een zus. Maar toen zus Gunhild eerder deze maand ontdekte dat zij een aantal nichten had, dochters van de broer van Schröders vader, begon het hart van de kanselier sneller te kloppen.

IJlings trok Schröder naar het Oost-Duitse Thüringen om de 58-jarige Inge en de 61-jarige Heidelinde te ontmoeten. Tal van cameraploegen waren ter plekke in Gera, waar Schröder zijn beide nichten voor een Mittagessen had uitgenodigd. Foto's verschenen in de Duitse pers van een stralende kanselier, die de armen hartelijk om zijn nichten had geslagen. ,,Te gekke nichten'', lachte Schröder en voor Heidelinde was de kanselier al meteen ,,der Gerhard''. Alleen hun jongere zusje Renate ontbrak.

Nu heeft Schröder ook zijn derde nicht ontmoet, weet het boulevardblad Bild. De 50-jarige Renate wilde het mediatumult in Gera ontlopen, omdat ze haar neef onder vier ogen een geheim moest vertellen. Renate blijkt namelijk voor de Stasi te hebben gewerkt, de gevreesde inlichtingendienst in de voormalige DDR. Ze vertaalde uit het Engels voor de Stasi, vertrouwde Renate haar neef de kanselier beschaamd toe.

In één klap werd Schröder in korte tijd geconfronteerd met de alledaagse problemen van de broers en zussen uit het Oosten. Niet alleen leeft Renate teruggetrokken, net als tal van andere voormalige Stasi-medewerkers. Ze heeft sinds de hereniging om die reden ook nooit meer een baan gevonden, bekende ze haar neef. Schröder, die zelf uit het West-Duitse Nedersaksen komt, luisterde aandachtig naar zijn nicht en oordeelde ruimhartig.

Nee, het Stasi-verleden van Renate is voor hem geen reden zijn nicht te veroordelen. ,,Ik weet ook niet of ik in zo'n systeem overeind was gebleven'', zei de kanselier en citeerde de Bijbel: `Wie van u zonder zonden is, werpe de eerste steen'. Dat is een opluchting voor Renate en voor menig Oost-Duitser. Ruim 300.000 medewerkers had de Stasi. De meesten worden tegenwoordig met de nek aangekeken. Het gespioneer van de Stasi hebben diepe sporen nagelaten.

Schröders milde woorden en de warme omhelzing van zijn nichten raken in het Oosten een gevoelige snaar en dat is geen toeval. Want Schröder mag op speurtocht zijn naar zijn bloedverwanten – het graf van zijn vader in Roemenië is intussen ook boven water – een hereniging met familie in het Oosten komt hem goed van pas.

De kanselier loopt zich al warm voor de verkiezingen van volgend najaar. Het is geen geheim dat de stemmen uit Oost-Duitsland van doorslaggevend belang zijn. De twee grote volkspartijen SPD en CDU kunnen in het Westen van Duitsland rekenen op hun vaste achterban. Het Oosten telt veel meer zwevende kiezers.

Niet voor niets heeft Schröder van het Oosten een speerpunt gemaakt. Bovendien heeft hij iets goed te maken. Zijn uitspraak dat `niemand recht heeft op luiheid' is bij velen in Oost-Duitsland, waar de werkloosheid twee keer zo hoog is als in het Westen, in het verkeerde keelgat geschoten. Daarom staat Schröders zomerreis door het Oosten hoog op de agenda en wie weet kunnen de nichten zich dan opnieuw verheugen op een bezoek van hun neef.

    • Michèle de Waard