Rwanda tribunaal pakt employé op

De immigratiedienst van Tanzania heeft dit weekeinde een onderzoeker van het Rwanda-tribunaal gearresteerd die op de lijst blijkt te staan van meest gezochte verdachten van betrokkenheid bij de volkerenmoord in 1994. De medewerker, de Rwandees Simeon Nchamihigo, had bij zijn indiensttreding een valse naam en een vervalst Congolees paspoort opgegeven. Nchamihigo werkte als onderzoeker voor het team advocaten van een voormalig legercommandant die momenteel in Arusha terecht staat.

Nchamihigo kon gearresteerd worden nadat aanklagers van het Rwanda-tribunaal voldoende bewijs tegen hem hadden verzameld. Tanzania draagt hem nog deze week over aan het hof. Een woordvoerdster zei dat het Rwanda-tribunaal mogelijk meer ,,infiltranten'' in dienst heeft. Het is niet bekend hoe lang Nchamihigo al voor het hof werkte. Het is de eerste keer dat een werknemer van het tribunaal gearresteerd wordt in verband met misdaden tegen de menselijkheid. Vorige maand werd in Kosovo een VN-medewerker uit Rwanda gearresteerd wegens zijn aandeel in de volkerenmoord.