Richard Witschge

Vermoedelijk valt niet te ontkennen, dat Co Adriaanse een bekwame trainer is, maar wat hij met Richard Witschge doet lijkt nergens naar. Ik sla de middenvelder van Ajax zeer hoog aan, hoewel niet te ontkennen valt dat hij een kregelig karakter bezit.

Richard haat alles wat naar autoriteit zweemt, maar daar staan punten tegenover waarom het de moeite loont hem in je elftal op te stellen. Technisch is hij een van de beste Nederlandse voetballers. Tactisch is hij eveneens sterk: hij legt desgewenst de bal van 40 meter op je stropdas. En aan werklust ontbreekt het hem geenszins.

Maar wat je niet moet doen, is hem op de reservebank zetten. Leo Beenhakker deed dat al eens, onder het motto: die Witschge moet even in zijn mand, maar daar vang je zulke types niet mee. Verveeld en verongelijkt trekken ze zich terug en koesteren het gevoel de hele wereld onverdiend tegen zich te hebben.

Hij is van september '69 en dus voor in de dertig. Speelde eventjes voor het grote Barcelona, maar kon niet op tegen Ronald Koeman, Hristo Stoitsjkov en Michael Laudrup. Geen wereldster dus, maar van goed Europees gehalte.

Het is naar mijn gevoel onbegrijpelijk dat Adriaanse het niet echt met hem ziet zitten. Creativiteit is iets dat Richard genoeg bezit en Ajax te weinig.

Adriaanse ontkent met hem een conflict te hebben, verklaart dat Witschge geen type voor de bank is, vergetend dat hij kortgeleden totaal iets anders vond. En denkt het nu zonder deze geniale speler te kunnen. Word wakker, Adriaanse.

    • Herman Kuiphof