Omstreden medicus stapt op

In samenspraak met de leiding van het St. Annaziekenhuis in Geldrop heeft de medisch specialist die onlangs in opspraak kwam na uitlatingen van oud-topzwemmer Marcel Wouda, besloten om voortijdig met pensioen te gaan. Dat heeft de directie van het ziekenhuis gisteren bekendgemaakt.

In het vorige week verschenen boek De macht van water, Marcel Wouda en de opkomst van het Nederlandse zwemmen onthult de oud-wereldkampioen in de aanloop naar de Olympische Spelen van Barcelona (1992) het slachtoffer te zijn geweest van ongewenste intimiteiten. Tijdens standaard-onderzoeken in het ziekenhuis van Geldrop betastte de medisch specialist hem tot twee keer toe in het kruis. `Deze ontkent de geuite beschuldigingen', schrijft de directie in een gisteren opgestelde persverklaring.

In het boek, geschreven door NRC Handelsblad-redacteur Mark Hoogstad, wordt de identiteit van de vermeende dader niet onthuld. Wouda (29) wenst inhoudelijk niet meer op de affaire in te gaan. ,,Voor mij is de zaak afgedaan. Ik heb gezegd wat ik wilde zeggen en koester geen wrok.''

Na intern beraad besloot de betrokken arts gisteren evenwel zijn conclusies te trekken. Zijn besluit wordt door de directie van het ziekenhuis gerespecteerd, ,,waarbij zij het betreurt dat ze op deze wijze afscheid moet nemen van een medisch specialist die bijna dertig jaren werkzaam is geweest in het St. Annaziekenhuis'', aldus de directie.

Wouda zweeg bijna drie jaar over de handtastelijkheden, deels uit gêne, deels uit angst voor de ophef die het incident zou kunnen veroorzaken en de gevolgen daarvan voor zijn zwemloopbaan. Medio 1995, na zijn vertrek uit de Verenigde Staten, lichtte hij de sportkoepel NOC*NSF in. Mede op aanraden van PSV-clubarts Cees-Rein van den Hoogenband, tevens voorzitter van de Stichting Topzwemmen Zuid-Nederland, besloot de inmiddels gestopte wisselslagzwemmer het voorval buiten de publiciteit te houden.