KLM verliest op belang in Braathens

KLM krijgt voor haar belang in de Noorse luchtvaartmaatschappij Braathens de helft van wat ze er in 1997 voor betaald heeft. SAS heeft op de 30 procent aandelen van KLM in Braathens een bod uitgebracht van 91 miljoen gulden (35 Noorse kronen per aandeel). KLM betaalde in `97 nog 77,50 kronen per aandeel.

KLM geeft als verklaring dat ,,het aandeel van bijna alle luchtvaartmaatschappijen de afgelopen jaren gedaald is''. Ook verklaart een woordvoerder dat KLM vier jaar lang geld met Braathens heeft verdiend en dat ze door de samenwerking een sterke positie in Noorwegen heeft verworven.

Luchtvaartmaatschappij SAS, voor de helft eigendom van de regeringen van Denemarken, Zweden en Noorwegen, heeft ook nog 38,8 procent van de overige aandeelhouders van Braathens opgekocht. SAS verwacht de overname eind dit jaar rond te hebben, mits de mededingingsautoriteiten hun goedkeuring geven aan de transactie.

Braathens gaf in februari al aan de samenwerking met KLM, die in 2003 zou aflopen, te willen opbreken. De Noren verklaarden dat het vooral KLM was die van de samenwerking profiteerde. In 2000 vervoerde Braathens meer dan 6,3 miljoen passagiers en behaalde een winst van 5,7 miljard kronen per jaar.