Kees Ouwens wint VSB Poëzieprijs

Dichter Kees Ouwens heeft de VSB Poëzieprijs 2001 gewonnen voor zijn bundel Mythologieën. Jury-voorzitter Theo de Boer heeft dat maandagmiddag bekendgemaakt.

Aan de VSB Poëzieprijs is een bedrag van 50.000 gulden verbonden. Ouwens ontvangt de prijs 8 juni in De Rode Hoed te Amsterdam; K. Michel, die vorig jaar de prijs won met de bundel Waterstudies, zal een rede houden. Behalve de bundel van Ouwens was ook werk genomineerd van Paul Claes, Astrid Lampe, Martin Reints, Patty Scholten, Gertrude Starink en Marjoleine de Vos. Volgens de jury herinnert Mythologieën soms aan de poëzie van Herman Gorter: `Er is in onze taal sinds diens sensitivistische `Verzen' niet meer zo uitbundig, zo roekeloos gedicht als in het eerste deel van deze bundel'.

Kees Ouwens (1944), die in 1998 de Herman Gorterprijs kreeg voor zijn bundel Van De Verliezer & De Lichtbron, debuteerde in 1968 met Arcadia, poëzie die in een arcadisch landschap is gesitueerd. In de nu bekroonde bundel Mythologieën (2000) is dat thema nog steeds aan de orde: de verschillende personages proberen terug te keren naar de kindertijd, de schoonheid, Arcadië. Ouwens wordt beschouwd als een moeilijk dichter, wiens taal de typische articulatie vormt van een geheel eigen wereldbeeld.

In zijn recensie in deze krant van Mythologieën omschreef Maarten Doorman de poëzie van Ouwens als `schaamteloos cryptisch gestamel'. Doorman schrijft dat hij geïrriteerd raakt van Ouwens' `abstractheid, de geforceerde vormgeving van de typografie, overdadige woordinversie en algehele cryptogrammania'. Daar staat tegenover: `Ouwens' verstikkend taaleigen laat je niet snel los, en een enkel vers uit Mythologieën haalt het niveau van vroegere bundels'.