Jol derde arbiter in EC-finale

Dick Jol is morgenavond de derde Nederlandse voetbalscheidsrechter die de finale van het Europa Cup I-toernooi mag fluiten. Leo Horn en Charles Corver gingen hem voor. De 45-jarige Jol leidt morgenavond in het Giuseppe Meazza-stadion in Milaan de finale van de Champions League tussen Bayern München en Valencia. Hij wordt geassisteerd door zijn landgenoten Jaap Pool en Jan-Willem van Veluwe, Jan Wegereef is de vierde man.

John Blankenstein was in 1994 aangesteld als arbiter voor de finale tussen AC Milan en Barcelona, maar de UEFA verving hem om veiligheidsredenen. Blankenstein was bedreigd door Italiaanse supporters, die vreesden dat de Nederlander in het voordeel van het Barcelona van trainer Cruijff en speler Ronald Koeman zou fluiten.

Horn floot twee finales in een periode dat de Champions League nog niet bestond en alleen landskampioenen in het Europa Cup I-toernooi mochten uitkomen. Horn leidde de eindstrijd in 1957 (winnaar Real Madrid) en 1962 (winnaar Benfica). Corver was arbiter in 1978 toen Liverpool Club Brugge met 1-0 versloeg.

Voor Jol betekent het duel in Milaan een fraaie afsluiting van zijn internationale loopbaan. Op 1 januari 2002 moet hij stoppen als internationaal scheidsrechter. Jol: ,,Dit is een bekroning en een grote eer. Voor een scheidsrechter is dit het hoogste wat je kunt bereiken, na de WK-finale voor landen. Maar ik heb vorig jaar ook de WK-finale voor clubteams gehad.''

In 1995 leek de loopbaan van Jol ten einde, toen hij werd beschuldigd van vermeende gokpraktijken bij wedstrijden die hij zelf floot. De KNVB besloot hem tijdelijk op non-actief te stellen. Jol ontkende elke betrokkenheid en werd door de rechter in het gelijk gesteld.

Na afloop van de Nederlandse competitie gaat Jol zich voorbereiden op een project in Japan, waar hij wedstrijden gaat leiden en lezingen gaat geven. De oud-voetbalprof haalde vorig jaar al het diploma Oefenmeester 3.