Hematop waarschuwt personeel

De staking bij Hema brengt de continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid in het gedrang. Dit zegt directievoorzitter D. Goeminne van Hema in een vertrouwelijke brief aan alle medewerkers. In de brief noemt Goeminne de landelijke stakingsdag ,,een bewijs van onredelijkheid''. De Hema-directeur waarschuwt: ,,Wij kunnen ons niet voorstellen dat veel medewerkers hiervoor de verantwoordelijkheid willen dragen''.

In de brief roept de directie de medewerkers op geen gehoor te geven aan de oproep van de vakbonden om te staken. Goeminne noemt het verschil tussen wat Hema wil geven en wat de bonden vragen voor individuele medewerkers ,,slechts een klein bedrag per maand''. Al is het voor Hema ,,miljoenen extra omzet''. Eerder verklaarden stakende Hema-medewerkers geïntimideerd te worden door de bedrijfsleiding. Het Hema-personeel heeft een looneis van 8 procent gesteld, de directie wil niet verder gaan dan een bod van 7,5 procent.

FNV Bondgenoten organiseert vandaag in Utrecht een manifestatie voor het stakende Hema-personeel. De bond verwachtte vanochtend dat tussen de 400 en 450 actievoerders naar Utrecht zouden afreizen. Volgens de bond breidde de actie zich snel uit. Het filiaal in Gouda was volgens FNV wegens de staking gesloten. In andere filialen is vandaag met een minimaal aantal medewerkers gewerkt.