Handel in zakenbank Kempen stilgelegd

De beurshandel in aandelen van de zakenbank Kempen & Co is vanmorgen stilgelegd op de Amsterdamse beurs, in afwachting van een nader bericht, dat volgens beurshandelaren verband kon houden met een overnamebod door de Belgische bankverzekeraar Dexia. Dexia zelf liet weten later vanmiddag met een verklaring te komen over een overname in Nederland.

Op de beurs werd er rond het middaguur van uit gegaan dat Dexia bij een eventueel bod rond 1 miljard euro op tafel zou leggen. Op de koers waarop de handel werd stilgelegd, was Kempen vanmorgen 794 miljoen euro waard, hetgeen een overnamepremie van rond 25 procent impliceert. Kempen-voorzitter J. Krant liet rond het middaguur weten niet te kunnen reageren.

Kempen & Co is samen met Van Lanschot de laatste middelgrote bank in Nederland die nog onafhankelijk is. Wel hebben de meeste Nederlandse banken en verzekeraars een aandeel in de zakenbank, waarvan dat van Friesland Bank (11,6 procent) het grootste is. Tweede grootste aandeelhouder is ING met 8,4 procent, gevolgd door ABN Amro met 6,0 procent.

Kempen & Co doet aan vermogensbeheer, zakenbankieren en handel op de financiële markten.

Dexia is een financieel conglomeraat dat zijn wortels heeft in de kredietverlening aan overheden. De Frans-Belgische holding staat zowel aan de beurs van Parijs als Brussel genoteerd. Gemeten naar balanstotaal claimt Dexia een positie in de top-25 van banken in de Economische en Monetaire Unie. Vorig jaar boekte het concern 1 miljard euro winst.

Dexia is op de beurs 17,8 miljard euro waard, vergelijkbaar met de marktkapitalisatie van branchegenoot Fortis Nederland.

Het concern kwam eind jaren negentig voort uit een fusie tussen het Belgische Gemeentekrediet en het Franse Credit Locale de France. Vorig jaar maart kocht Dexia Bank Labouchere van de verzekeraar Aegon, voor een bedrag van 896 miljoen euro. Reden destijds was om het bestand van vermogende cliënten in Nederland aan te boren.

Dexia nam onlangs een negenkoppig team van hedge fundmanagers over voor zijn Luxemburgse vermogensbeheer.