Genade voor Fransen die rood staan

Frankrijk telt dankzij een nieuwe wet sinds vorige week één miljoen inwoners méér die kunnen meedoen aan een nationale liefhebberij: het uitschrijven van cheques. Ondanks de wijdverbreide credit- en chipkaarten betalen Fransen nog altijd op grote schaal met cheques. Waarom weet niemand. Ze hechten simpelweg aan het ritueel en staan dus eindeloos lang cheques in te vullen bij de kassa. Zelfs een brood wordt er soms mee betaald. Per jaar worden er op een totaal van 65 miljoen bankrekeningen vijf miljard cheques uitgeschreven.

Tot vorige week waren drie miljoen Fransen verstoken van het voorrecht met cheques te mogen betalen, omdat zij het ooit gewaagd hadden een cheque uit te schrijven die niet gedekt werd door voldoende saldo. Als het tekort groter is dan dertig gulden gaan de banken over tot draconische maatregelen. Er volgt direct een boete (die van bank tot bank verschilt) en de procedure van `bancaire uitsluiting' – waarbij ook de creditcard wordt bevroren – wordt zonder kennisgeving gestart. Als het tekort niet binnen een maand is aangevuld wordt de schuldenaar aangegeven bij de Banque de France en krijgt hij per 1.000 franc (330 gulden) tekort nog eens een boete van vijftig gulden extra opgelegd. Bovendien krijgt hij tien jaar lang, ongeacht zijn eventueel verbeterde financiële situatie, geen chequeboekje meer toegestuurd. De wet `Nieuwe economische regels' maakt aan deze toestand een eind, dat wil zeggen de strafperiode is gehalveerd. Daardoor beschikt een derde deel van de drie miljoen paria's weer over het geliefde chequeboekje. Andere versoepelingen zullen later worden ingevoerd, zoals verlenging van het respijt tot twee maanden, uniformering en verlaging van de boetes en verplichte waarschuwingen alvorens de uitsluitingsprocedure in werking wordt gesteld.

    • Pieter Kottman