Franse EdF zou al kwart Montedison controleren

In Italië is gealarmeerd gereageerd op berichten uit financiële kringen in Milaan dat het Franse staatsenergiebedrijf Electricité de France (EdF) en zijn bondgenoten inmiddels bijna een kwart van het Italiaanse bedrijf Montedison zouden hebben gekocht.

De investeringen van EdF in de energiesector van andere landen zijn omstreden. Het bedrijf heeft in eigen land een monopoliepositie, maar profiteert van de ruimte die de liberalisering van de energiesector in andere landen biedt.

De economisch commentator Massimo Riva sprak vanmorgen van ,,een aanslag op het idee van één Europese markt'' en over intimidatie van de Europese Commissie, die ook tegen de overnamepoging van het Franse energiebedrijf is gekant.

Op de beurs in Milaan is de afgelopen dagen veel gehandeld in Montedison, een maatschappij die met haar energiedochter Edison een goede startpositie heeft om te profiteren van de liberalisering van de elektriciteitssector in Italië. EdF bevestigde vorige week dat het 3,97 procent van Montedison had gekocht. Volgens Milanese financiële kringen hebben EdF en Franse bondgenoten dat belang inmiddels uitgebreid naar 20 à 25 procent.

Dat beleid logenstraft Franse uitspraken vorige week. Minister Laurent Fabius (Financiën) verzekerde dat het om een louter financiële investering ging. Ook EdF suggereerde dat het niet van plan is de controle te krijgen over Montedison, dat ook belangen heeft in de agro-industrie en de chemische sector.

De Franse financier Romain Zaleski, die de afgelopen maanden ruim 15 procent van Montedison had gekocht en die wordt beschouwd als een bondgenoot van EdF, heeft bevestigd dat hij vijf procent van zijn belangen heeft verkocht. Aan wie, is niet bekendgemaakt. Ook Banca di Roma en San Paolo-Imi hebben een deel van hun aandelen Montedison verkocht. Montedison werd tot nu toe gecontroleerd door de machtige Italiaanse handelsbank Mediobanca.

Op de achtergrond speelt een krachtmeting tussen Parijs en Brussel. Nadat de Fransen op de recente Europese top in Stockholm gedaan hebben weten te krijgen dat de gedwongen liberalisering van de energiesector in de lidstaten wordt opgehouden, willen zij ten opzichte van de Europese Commissie volledige handelingsvrijheid claimen.

Volgens commentator Riva is daarbij bewust gekozen voor een Italiaans bedrijf, om de Italiaanse voorzitter van de Commissie (Prodi) en Eurocommissaris voor Mededinging (Monti) in verlegenheid te brengen. ,,Op het spel staan het prestige en de geloofwaardigheid [van de Europese Commissie] en haar project voor versterking van de Unie'', schrijft Riva.

    • Marc Leijendekker