Examen Duits over bier en hooligans

Vragen over artikelen uit Duitse kranten moesten gisteren bij het examen Duits in het Nederlands worden beantwoord.

,,Er gilt allgemein als primitiv, niveaulos und kleinkariert: der Fußballfan.'' Maandagochtend buigen 36 havo'ers van het Valuascollege in Venlo zich over een Duitse examentekst waarin verschillende soorten hooligans worden beschreven.

De examenteksten komen uit Duitse kranten en weekbladen van de andere kant van de grens en ze bevallen de leerlingen. Cindy Roulaux: ,,Vroeger waren het meestal van die dooie onderwerpen. Deze keer zijn ze veel leuker.'' Naast een artikel waarin wordt uitgelegd waarom bier drinken je adem verfrist, is er ook een website afgedrukt waarop de leerlingen informatie moeten zoeken. Marieke Schreinemachers vond de tekst over hooligans het leukst. Het ,,melodisches Bierdosengeklapper'' en de ,,geschwollenen Mittelfinger'' kent ze nog van de thuiswedstrijden van VVV.

Cindy moet dit jaar slagen, want zij is van `de oude stijl'. Dat betekent: van voor de invoering van het studiehuis. Hoewel het havo-examen voor het eerst uitsluitend voor leerlingen van `de nieuwe stijl' had kunnen zijn, doen er nog negen leerlingen mee die vorig jaar zijn gezakt. Zij zitten in de zogeheten `bezemklas' en krijgen nu de laatste kans om te slagen. ,,Dan gaat mijn hartenwens in vervulling en kan ik eindelijk naar de pabo''.

Om dit te bereiken wordt ze, samen met de andere leerlingen uit de bezemklas, door de school gematst. Het cijfer van de schoolonderzoeken van het vorige schooljaar mochten de leerlingen voor dit examen laten meetellen. Cindy: ,,Da's mooi meegenomen. Ik heb nu maar één uurtje les per week en hoef minder boeken te lezen.''

Het is niet het enige voordeel van het eindexamen Duits. Boven de opgaven staat: ,,Beantwoord de vragen uitsluitend in het Nederlands.'' Omdat het gaat om het tekstbegrip en niet om de taalbeheersing, is antwoorden in het Duits verboden. Marieke en Denise Helmas, beiden nieuwe stijl, vinden dat prima. ,,Dat scheelt toch weer een aantal fouten.'' Een leraar beklaagt zich: vorige week heeft een vwo'er bij het examen toch in het Duits geantwoord. ,,Die krijgt voor de open vragen geen enkel punt.''

Voor de resterende meerkeuzevragen heeft Denise de oplossing gevonden: spieken. Werd aan het begin van de examenperiode nog gewaarschuwd voor de mobiele telefoon als spiekinstrument, Denise laat graag zien dat ouderwetse methodes ook prima werken. Uiteraard alleen off the record. Opnieuw biedt het opgavenboekje uitkomst. ,,Noteer bij de meerkeuzevragen alleen de hoofdletter die hoort bij het goede antwoord'', staat er. Denise: ,,Dan is het dus ook bij je buurman goed leesbaar.'' Ook ouders weten hoe het examencijfer kan worden opgekrikt. Marieke: ,,Ik moet van mijn moeder altijd de klachtenlijn van het Laks bellen. Volgens haar gaat de normering dan naar boven.'' Zij is niet de enige. Het Laks, het Landelijk Aktiecomité Scholieren, heeft sinds vorige week woensdag al 14.000 klachten ontvangen.

Mail je reacties naar:

examen2001@tegenspraak.nrc.nl

    • Frank Provoost