EU wil Turks verzet reactiemacht breken

Groot-Brittannië en Nederland hebben binnen de Europese Unie het initiatief genomen om de impasse met Turkije over de vorming van een snelle-reactiemacht te doorbreken.

De gesprekken, die op hoog diplomatiek niveau worden gevoerd, zijn erop gericht een modus te vinden voor Turkse deelname aan de snelle-reactiemacht van de Europese Unie waarvan het land (nog) geen lid is. Dit is bevestigd door de woordvoerder van minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken.

De Europese Unie wil uiterlijk in 2003 de beschikking hebben over een snelle-reactiemacht van 60.000 man die dan binnen twee maanden ingezet moet kunnen worden voor crisisbeheersing. Daarvoor moeten afspraken worden gemaakt met de NAVO, het Noord-Atlantisch bondgenootschap, waarvan Turkije wel deel uitmaakt. Turkije houdt deze veiligheidsovereenkomst tussen de NAVO en de snelle-reactiemacht van de EU tot dusver tegen.

Turkije blokkeert de overeenkomst omdat het enerzijds voorziet dat het als NAVO-partner wordt geacht (een deel van) zijn logistieke en militaire arsenaal ter beschikking te stellen van de snelle-reactiemacht, terwijl het anderzijds vreest dat het als niet-lid van de Europese Unie niet volop zal kunnen meebeslissen over mogelijke vredesmissies. De Brits-Nederlandse pogingen om de impasse te doorbreken spitsen zich toe op het overbruggen van deze discrepantie. De kwestie zal volgende week opnieuw aan de orde komen op de NAVO-top in Boedapest.

Turkije wil garanties dat het niet wordt buitengesloten van besluitvorming en planning van eventuele EU-vredesoperaties, die de Turkse belangen zouden kunnen ondermijnen. Turkije heeft onder meer een territoriale twist met Griekenland over Cyprus.