ECT stapt naar rechter om staking

De directie van het Rotterdamse containeroverslagbedrijf Europe Combined Terminals (ECT) stapt naar de rechter in het arbeidsconflict met haar personeel. Via een kort geding wil het bedrijf een uitspraak over de rechtmatigheid van de recente acties. Dat heeft personeelsdirecteur H. de Ruiter van ECT vanochtend meegedeeld.

ECT had de vakbonden FNV en CNV gevraagd voor gisteravond 20.00 uur te reageren op een verzoek de acties in de haven te beëindigen. De bonden hebben dit geweigerd en willen pas vandaag een reactie geven. Ook afgelopen nacht is het op de Maasvlakte bij ECT weer onrustig geweest en leidde het lossen van schepen tot vertragingen. De dagploeg is volgens ECT vanochtend gewoon weer aan het werk gegaan. Volgens De Ruiter wordt alles in het werk gesteld nog voor donderdag een uitspraak te krijgen van de rechter. Hij wil daarmee duidelijkheid scheppen voor de klanten van ECT. Die lijden grote schade door de acties van de werknemers.

Op de zogeheten Hometerminal van ECT in het Waal- Eemhavengebied is gistermiddag een wilde staking uitgebroken, die ruim vier uur duurde. Dit is volgens A. Scholten, bestuurder van FNV Bondgenoten, gebeurd nadat de havenpool dreigde te worden ingezet voor werk dat door acties bleef liggen. Het uitvoeren van dit `besmette werk' geldt als een doodzonde voor de vakbonden.

ECT-directeur De Ruiter sprak vanochtend van een ,,onwrikbare opstelling'' van de bonden. ,,Zij redeneren nog vanuit de royale positie uit het verleden, terwijl de situatie totaal is veranderd.'' Volgens hem heeft zijn bedrijf te maken met grotere concurrentie en daardoor een afnemend marktaandeel. Ook de positie van de Rotterdamse haven komt onder druk te staan, zo constateert hij.De acties zouden voor miljoenen schade hebben veroorzaakt. Het geding richt zich vooral op de verrassingsacties omdat die de klanten het meest raken.