Collectie Stedelijk in Nieuwe Kerk

Het Stedelijk Museum, De Nieuwe Kerk in Amsterdam en staatsmuseum de Hermitage in het Russische Sint Petersburg zullen de komende jaren samenwerken in een aantal kunstprojecten. Dat maakten de drie instellingen gisteren bekend. In de zomers van 2002, 2003 en 2004 vinden in De Nieuwe Kerk tentoonstellingen van moderne kunst uit de collectie van het Stedelijk Museum plaats. Uit de vaste collectie worden in 2002 beelden en installaties getoond, en in 2004 videowerken; in 2003 komt er een speciaal solo-project van de Franse kunstenaar Daniel Buren. Het Stedelijk Museum sluit naar verwachting eind 2002 zijn deuren voor een grootscheepse verbouwing, en gaat medio 2005 weer open voor publiek.

In de Hermitage wordt deze zomer werk van zo'n dertig Nederlandse kunstenaars uit de collectie van het Stedelijk geëxposeerd. Directeur Piotrovsky van de Hermitage kwam op dit idee tijdens zijn bezoek aan De Voorstelling, de door koningin Beatrix samengestelde overzichtstentoonstelling van Nederlandse kunst. Bedoeling is om een `bescheiden, representatieve selectie' van de naoorlogse Nederlandse kunst (1945-1985) te tonen. Er is werk uitgekozen van onder anderen Karel Appel, Edgar Fernhout, Ger van Elk en Marlene Dumas. Het is de eerste keer dat in de Hermitage moderne kunst uit Nederland te zien is. In 2003 organiseren het Stedelijk Museum en de Hermitage gezamenlijk een Cobra-tentoonstelling in Sint Petersburg.

Ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van die stad komt in De Nieuwe Kerk van december 2002 tot april 2003 een expositie van Griekse, Romeinse en Europese beelden uit de collectie van de Hermitage. Uit deze collectie werden in De Nieuwe Kerk eerder tentoonstellingen over de Scythen (1993-1994) en over Catharina de Grote (1996-1997) samengesteld.