Celstraf voor strijder mensenrechten Egypte

Een Egyptische rechtbank heeft gisteren een bekende mensenrechtenactivist veroordeeld tot zeven jaar celstraf wegens `het belasteren van Egypte'. De Amerikaanse regering heeft laten weten ,,diep bezorgd'' te zijn over de veroordeling.

Saadeddin Ibrahimi, een 62-jarige hoogleraar sociologie, werd door het staatsveiligheidshof in Kairo schuldig bevonden aan alle aanklachten. Hij zou ,,op illegale wijze'' geld hebben aangenomen van de Europese Commissie, die hem een kwart miljoen dollar betaalde voor een onderzoek naar parlementsverkiezingen in Egypte. Hij zou ook staatsambtenaren steekpenningen hebben aangeboden. Twintig medewerkers van Ibrahimi's onderzoekscentrum werden eveneens veroordeeld, tot straffen variërend van één tot vijf jaar. Alle straffen gaan gepaard met dwangarbeid.

De verdediger van Ibrahimi tekende hoger beroep aan. De enige rechtbank die dat hoger beroep kan behandelen, het Hof van Cassatie, kan het vonnis van het staatsveiligheidshof alleen op procedurele redenen vernietigen. Ibrahimi's Amerikaanse vrouw reageerde geschokt op de uitspraak. Volgens haar is Ibrahimi's gezondheid slecht. Na de uitspraak werd Ibrahimi onmiddellijk naar de gevangenis overgebracht. Tot nu toe was hij op borgtocht vrij. Op weg naar de gevangenis zei hij via zijn mobiele telefoon tegen een journalist dat het vonnis ,,politieke gemotiveerd'' is.

Ibrahimi, die in het door de Europese Commissie betaalde onderzoek concludeerde dat er bij parlementsverkiezingen van 1995 in Egypte op grote schaal gefraudeerd is, heeft naast de Egyptische ook de Amerikaanse nationaliteit. Westerse diplomaten, die het proces hebben bijgewoond, toonden zich verrast over de zwaarte van de straf. ,,We dachten dat de regering deze zaak subtieler zou behandelen'', aldus een van hen. Hij voegde daaraan toe dat de uitspraak ,,de regering bloot stelt aan voortgaande druk uit het Westen''. ,,Deze zaak is niet afgelopen'', aldus de diplomaat.