Buma hekelt hoge cd-prijs

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra hekelt de hoge prijs van nieuwe cd's. Dit stimuleert het illegaal kopiëren van muziek van internet.

Dit stelt Buma/Stemra-voorzitter C. Vervoord in een toelichting op de jaarcijfers van de organisatie. ,,De prijsontwikkeling baart ons zorgen. Een nieuwe cd kost tegenwoordig iets meer dan 50 gulden. Kopers beginnen bij dit soort prijzen steeds vaker alternatieven te onderzoeken om aan muziek te komen, bijvoorbeeld via internet.'' Vervoord vindt dat platenmaatschappijen de prijzen niet verder moet laten stijgen.

De belangenbehartiger van de muziekindustrie NVPI is verbaasd over de kritiek van Buma/Stemra. ,,De logica van Bum/Stemra ontgaat ons.'' De prijsstijgingen zijn volgens de NVPI veroorzaakt door een hoger BTW-tarief, dat per 1 januari is ingevoerd, en gestegen kosten bij platenmaatschappijen. Verder stelt de organisatie ,,vraagtekens'' bij de marge die winkels berekenen. ,,De gemiddelde inkoopprijs voor een cd ligt op 27 gulden. De detailhandel legt daar voor de consument nog eens 20 gulden bovenop. We vragen ons wel eens af waar ze die marge voor nodig hebben.''

De NVPI benadrukt dat de afgelopen jaren de prijzen van cd's niet exorbitant zijn gestegen. De verhoging heeft volgens de organisatie gelijke tred gehouden met andere producten. Een release van een nieuwe cd kostte vijf tot zeven jaar geleden nog rond de 43 gulden.

Buma/Stemra heeft het afgelopen jaar bijna 350 miljoen gulden uitgekeerd aan rechthebbenden tegen 337 miljoen een jaar eerder.