Airforce One

Sex-appeal is dé belangrijkste factor in de strijd om het Amerikaanse presidentschap. Dit geldt zeker zolang het hoogste politieke ambt in de Verenigde Staten wordt vervuld door een man en de vrouwelijke stem doorslaggevend is, zoals nu al jaren het geval is. Met die wetenschap in het achterhoofd kunnen Harrison Fords kansen op het presidentschap groot geacht worden. Lezers van People en Empire kozen de acteur jaren achtereen tot `een van de vijftig mooiste mensen ter wereld' en in 1998 zelfs tot sexiest man alive.

Nog een niet onbelangrijk pluspunt: Ford heeft de rol al eens eerder gespeeld. In de film Airforce One zet hij een president neer zoals Amerikanen die graag zien. James Marshall is een familieman met een voorliefde voor American football en een moreel besef met de complexiteit van een eigenheimer. Omdat deze film stamt uit de jaren negentig heeft hij, geheel volgens de regels van de politieke correctheid, een vrouwelijke vice-president (Glenn Close). Hij is bovendien een oorlogsveteraan met onderscheidingen. De aangewezen persoon dus om tussen het regeren door een gekaapt vliegtuig te redden, een klein legertje terroristen uit te schakelen en een Derde Wereldoorlog te voorkomen.

De slechteriken in de film staan onder leiding van Ivan Korshunov, gespeeld door Gary Oldman die zich voor de gelegenheid een diabolisch baardje en exotisch accent heeft aangemeten. Korshunov kaapt het presidentiële vliegtuig Airforce One om de vrijlating van een Kazachstaanse ex-dictator te bewerkstelligen. Spijtig genoeg voor de terrorist weet president Marshall in de aanvankelijke chaos te ontkomen zodat zijn snode plannen gedoemd zijn te mislukken.

Voor het scenario van Airforce One zijn de scripts van Die Hard, Face/Off en Passenger 57 verknipt en aan elkaar geplakt. Iedere schijn van realisme of geloofwaardigheid is door regisseur Wolfgang Petersen vakkundig weg gefilterd. Maar het geeft allemaal niks. Airforce One was in 1997 verreweg de populairste actiethriller van het jaar, die Fords status als superster nog eens bevestigde.

En nu is het dan wachten op Fords kandidaatstelling voor de rol waarvoor hij op het witte doek al auditie deed. George W. Bush zal hij makkelijk verslaan. Ford draagt namelijk geen lelijke cowboylaarzen en roept niet om een duur raketschild als hij de problemen ook met zijn vuisten kan oplossen. En, hij heeft sex-appeal. Vierkante kin, bovengemiddelde lengte, ruige uitstraling en nog in het bezit van al zijn haar: Harrison Ford for president.

Airforce One (Wolfgang Petersen, VS, 1997), SBS6, 20.30-22.45u.

    • Edo Dijksterhuis