Afghaanse hindoes moeten geel dragen

De regerende Talibaan in Afghanistan willen dat niet moslims zich zo gaan kleden, dat ze duidelijk te onderscheiden zijn van hun islamitische medeburgers. Minister Mohammed Wali, het hoofd van de `religieuze politie', maakte gisteren bekend dat wordt gewerkt aan een fatwa (voorschrift) in die zin. Hij verwees daarbij naar hindoes die in de zuidelijke stad Kandahar al gekleed gaan in het geel. Volgens Wali zullen ook hindoevrouwen de burqa moeten gaan dragen die hun gezicht volledig bedekt, net zoals verplicht is voor moslimvrouwen in Afghanistan.

India heeft scherp afwijzend gereageerd op de aankondiging. Volgens een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken in New Delhi illusteert de maatregel ,,de onaanvaardbare ideologische beginselen'' die de Talibaan aanhangen.

De extreemfundamentalistische Talibaan, die het grootste deel van het grondgebied van Afghanistan in handen hebben, zijn sunnitische moslims. Onduidelijk is nog of de door minister Wali aangekondigde maatregel de steun heeft van het geestelijk leiderschap van de Talibaan, dat in Kandahar is gevestigd.

Eerder dit voorjaar ontlokten de Talibaan wereldwijd protest door het opblazen van twee boeddhistische beelden bij Bamyian, die grote cultuurhistorische waarde hadden. De Talibaan zeiden dat het om afgodsbeelden ging. Maar ze voegden er ook aan toe de godsdienstuitoefening van minderheden in Afghanistan te zullen respecteren.

Een zegsman van de Pakistaanse fundamentalistische partij Jamaat-e-Islami, die geldt als een steunpilaar van de Talibaan, zei dat het kledingsvoorschrift voor de hindoes juist is bedoeld om hen te beschermen.