AEX springt voorbij grens van 600 punten

De AEX-index aan de Amsterdamse beurs nam vanochtend een stevige sprong over de 600-puntengrens. Onder invloed van een flinke winst van bijna 5 procent op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq waren fondsen uit de telecom, media en technologiesector (TMT) vanochtend erg populair aan het Damrak. Ook ING boekte bijna 3 procent winst. De beursgraadmeter steeg met 1,8 procent naar 608,5 punten.

Automatiseerder Getronics won de race van de grootste stijgers toen het fonds rond het middaguur op een winst van 6,4 procent stond bij een koers van 6,30 euro. Chipmachinefabrikant ASM Lithography boekte een koerswinst van 6,3 procent bij een koers van 32,00 euro. KPN steeg met 4,8 procent naar een koers van 13,22 euro. Telecombedrijf Versatel won 5,8 procent op 4,55 euro.ING boekte een winst van 2,6 procent en steeg naar 76,16 euro. Vanochtend maakte de bank de cijfers over het eerste kwartaal bekend. De nettowinst steeg met 10,6 procent en dat wist de beurs te waarderen.

Zakenbank Kempen & Co klom vanochtend naar 63,05 euro, een winst van 2,2 procent. Bij die koers werd de handel in het aandeel stilgelegd in afwachting van het bericht over een mogelijke overname van de bank door de Belgische bankverzekeraar Dexia.

De beurs in Tokio kon aanvankelijk meegaan in de winsten die gisteren op de Nasdaq werden behaald maar dat effect ebde in de loop van de dag weg. De Nikkei-index sloot uiteindelijk 0,6 procent lager op 14.091,2 punten. Bij beleggers drong het besef door dat dat de toestand van de Japanse economie, en niet de winstcijfers van Amerikaanse bedrijven, van groter belang zijn voor de handel in Tokio. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de centrale bank van Japan opgeroepen beter gebruik te maken van de middelen die ze heeft om een einde te maken aan de prijsdalingen. Het IMF wil dat de bank het verplichte bedrag aan reserves bij de commerciële banken opvoert.

De beurs van Zuid-Korea sloot 0,2 procent lager. In Hongkong werd de ochtendhandel beëindigd met een stijging van 1,3 procent. De belangrijkste beursgraadmeter aan de Australische beurs kwam nauwelijks van zijn plaats.

De Nasdaq in New York steeg gisteren met 4,9 procent naar 2.305,6 punten. Netwerkbouwer Cisco was de grootste stijger met een winst van ruim 10 procent. Ook Intel steeg zo'n 4,5 procent en gaf de Nasdaq daarmee een stevige duw omhoog. De koers van de Dow Jones steeg met 0,3 procent naar 11.337,9 punten. De stijgende technologie-aandelen in New York zorgden vanochtend ook op de Europese beurzen voor koerswinsten. In Parijs was onder beleggers veel belangstelling voor fondsen uit de TMT-sector. Zelfs telecombedrijf Alcatel was in trek. Het fonds zag de koers vorige week nog dalen toen bekend werd dat Alcatel mogelijk het Amerikaanse Lucent wil overnemen. Niet alleen TMT-aandelen waren populair. Michelin steeg met 4,1 procent. De CAC-40 steeg met 1,3 procent naar 5.724,9 punten.

Ook in Londen concentreerden beleggers zich op TMT-fondsen. De FTSE steeg met 0,7 procent naar 5.984,5 punten.

De Duitse DAX-index in Frankfurt steeg met 1,2 procent naar 6.324,3 punten onder invloed van flinke koerswinsten van Siemens, SAP en Deutsche Telekom.