2,8 miljard aan schade door MKZ

De economische schade van de mond- en klauwzeercrisis bedraagt 2,8 miljard gulden. Dat blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau.

Het CPB verwacht dat de economische groei dit jaar als gevolg van de MKZ 0,3 procentpunt lager zal uitvallen. H. Stolwijk, hoofd van de afdeling landbouw van het CPB, zei vanmorgen tegen persbureau Reuters dat de groei van de Nederlandse economie dit jaar mogelijk 2,5 procent zal bedragen. Dat is 0,75 procentpunt lager dan twee maanden geleden nog werd aangenomen. Officieel noemt het CPB deze schatting ,,prematuur''. ,,De berekeningen voor dit jaar zijn nog in volle gang, die komen pas volgende maand'', aldus de woordvoerder. Het CBP bevestigt alleen de dempende werking van de MKZ-crisis op de economische groei.

Het zwaarst getroffen door de mond- en klauwzeercrisis zijn de landbouwbedrijven (1,2 miljard schade) en de verwerkende en toeleverende bedrijven, zoals slachterijen, zuivelindustrie, transportbedrijven en veevoederindustrie (samen 1,1 miljard). Voor sectoren die los staan van de landbouw, zoals het toerisme, de horeca, winkels en de bouw, raamt het CPB de schade op een half miljard.

Eerder berekende MKB-Nederland een omzetschade tussen de 2,5 en 6 miljard voor het midden- en kleinbedrijf inclusief de landbouwverwerkende bedrijven.

Het MKB kwam tot die berekening op grond van claims van 45.000 door MKZ getroffen bedrijven. Het CPB, dat niet de omzetderving maar alleen de uiteindelijke schade berekende, heeft de effecten voor de bedrijven in de MKZ-gebieden rond Kootwijkerbroek, Ee en Anjum en de `driehoek' tussen Zwolle, Deventer en Apeldoorn, verrekend met die in de rest van het land. De gevolgen komen daardoor lager uit, want van de teruglopende inkomsten in de horeca op de Veluwe profiteerde de horeca in bijvoorbeeld Zeeland, aldus het CPB.

Eind maart, na de eerste gevallen van mond- en klauwzeer in Nederland, berekende het CPB dat het effect van MKZ op de economische groei kon oplopen tot 0,75 procent, ruim 7,5 miljard gulden, als de dierziekte epidemische vormen zou aannemen, zoals in Engeland. Nu de teller sinds een maand is blijven staan op 26 gevallen, valt de schade ,,relatief mee'', aldus een woordvoerster van het CPB. De gevolgen zijn vooral binnen de MKZ-gebieden ,,ernstig', meent zij. Eerder berekende het Landbouweconomisch Instituut LEI de schade door het exportverbod op 1,2 miljard per maand.

Land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland verwacht dat de schadeclaim van boeren zal oplopen, omdat ,,honderden bedrijven nog te maken hebben met een lange nasleep'', aldus een woordvoerder. Het productschap voor vee en vlees PVE schat de kosten voor de ruimingen voor het bedrijfsleven op uiteindelijk 200 miljoen gulden, die betaald worden via het Diergezondheidsfonds. Vijftig boeren uit de `driehoek' stappen naar de rechter om ook vergoeding voor vervolgschade afdwingen. Het kabinet wil niet verder gaan dan een noodfonds voor bedrijven die door MKZ failliet dreigen te gaan.