Zwangere lerares verliest rechtszaak

Een lerares van een openbare basisschool in Lelystad mag de tijd die zij in 1999 met zwangerschapsverlof was tijdens de schoolvakantie, niet compenseren. De Centrale Raad van Beroep stelt met deze uitspraak de gemeente en de werkgeversorganisatie VOS/ABB in het gelijk. Eerder vond de rechter in Zwolle nog dat de lerares, die een beroep had gedaan op de Wet gelijke behandeling, de dagen wel mocht inhalen. De raad stelt dat docenten hun vakantiedagen verplicht tijdens schoolvakanties moeten opnemen. Daarmee vervalt het recht op compensatie, ook voor leraressen met zwangerschapsverlof tijdens hun schoolvakantie.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is ongelukkig met de uitspraak, die volgens een woordvoerder ook de ongelijkheid tussen het algemene en het bijzondere onderwijs in de hand werkt. In het bijzondere onderwijs, waar het schoolbestuur werkgever is, mogen de zwangerschapsverloven in de vakantie wel worden gecompenseerd. In het algemeen onderwijs is de gemeente werkgever. De AOb hoopt de kwestie binnenkort in de CAO te kunnen regelen.

Onderwijswethouder T. van der Zwan uit Lelystad is blij met de uitspraak. ,,Wij gingen in hoger beroep, omdat Den Haag de loonkosten van de leraren betaalt. Ze compenseren de gemeente echter niet voor extra vakantiedagen. Wij kregen het dus niet betaald.''