Weer voedsel voor Afghanen in Jalozai

De wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties, WFP, is vandaag opnieuw begonnen met het uitdelen van voedsel in het Afghaanse vluchtelingenkamp Jalozai, even ten zuiden van de Pakistaanse stad Peshawar. Daarmee komt het WFP terug op zijn afgelopen januari genomen besluit de voedseldistributie te staken, nadat de Pakistaanse autoriteiten waren gestopt met het registeren van nieuwe vluchtelingen.

In een vandaag uitgegeven verklaring staat dat het WFP zich grote zorgen maakt over de situatie in het vluchtelingenkamp en dat men daarom opnieuw begonnen is met het verstrekken van voedsel. Eerder zei het WFP dat zoiets niet mogelijk was zonder deugdelijke registratie, waarvoor medewerking van Pakistan nodig is. Het WFP beperkte zich daarom tot het geven van speciale voeding voor ongeveer tweehonderd ondervoede kinderen in Jalozai. Die hulp loopt via Artsen Zonder Grenzen.

Pakistan wil de nieuwe vluchtelingen niet langer als zodanig erkennen omdat het naar eigen zeggen de last van de aanhoudende vluchtelingenstroom uit het noordoosten van Afghanistan niet meer kan dragen. Maar in weerwil van andersluidende berichten heeft het buitenlandse organisaties nooit tegengehouden bij het geven van hulp, aldus een functionaris van de regering van de Pakistaanse North-West Frontier Province, waarvan Peshawar de hoofdstad is.

Volgens het WFP verblijven in Jalozai meer dan 70.000 ongeregistreerde vluchtelingen, die de afgelopen maanden naar Pakistan zijn gekomen wegens de aanhoudende droogte in eigen land en het oplaaiende oorlogsgeweld. Het WFP voorspelt dat de komende tijd nog veel meer Afghanen gedwongen zullen zijn om hun woongebieden te verlaten. Nu al wordt hun aantal geschat op meer dan 700.000, van wie een half miljoen in Afghanistan zelf verblijven.