Vloedgolf in rivier Lena nadert Jakoetsk in Siberië

In de Siberische stad Jakoetsk bereiden de 200.000 inwoners zich voor op overstromingen: het waterpeil van de rivier de Lena bereikte gisteren de kritieke hoogte van 7.80 meter. Vandaag wordt dat peil gepasseerd: er is een vloedgolf van één meter hoog in aantocht.

Gisteren weigerden verreweg de meeste inwoners van Jakoetsk – hoofdstad van de reusachtige Siberische republiek Sacha, ofwel Jakoetië – zich te laten evacueren: ze zijn bang dat hun bezittingen worden gestolen en weigeren die achter te laten.

In de stad Lensk, die stroomopwaarts aan de Lena ligt, is het waterpeil inmiddels aan het dalen. Voor de stad zelf is dat te laat: er zijn door het water zoveel verwoestingen aangericht dat Lensk – met 26.000 inwoners – waarschijnlijk niet wordt heropgebouwd. Zeker 3.300 gebouwen zijn onherstelbaar beschadigd. Gisteren verdronk in Lensk een bejaarde vrouw toen het reddingsbootje waarin ze zat door een ijsschots werd geraakt en omsloeg.

De overstromingen bij Lensk en de vloedgolf die Jakoetsk nadert zijn het resultaat van een blokkade in de Lena door een honderd kilometer lange ijsschots die met de Lena meedreef tot aan Lensk. Toen daar de ijsschots vast kwam te zitten en het water blokkeerde – het peil van de rivier stond toch al hoog wegens de toevoer van smeltwater uit de bergen bij Mongolië na een uitzonderlijk strenge winter – trad de rivier buiten zijn oevers en liep Lensk onder. De Russische luchtmacht bombardeerde de ijsschots vorige week een aantal keren. Eind vorige week brak de schots in stukken en stroomde het water met grote snelheid naar het noorden, richting Jakoetsk, 840 kilometer verderop.

De 3.500 inwoners van Oljekminsk, dat tussen Lensk en Jakoetsk ligt, werden gisteren geëvacueerd toen het dorp onderliep. Tegelijkertijd werd uit alle macht geprobeerd de rivier om te leiden vóór de vloedgolf Jakoetsk bereikt – tot vanochtend zonder resultaat. Ook probeert men met zandzakken de stad te beschermen.