Vijf medailles bij EK

Deborah Gravenstijn en Dennis van der Geest behaalden bij de EK in Parijs een tweede plaats, in respectievelijk de klasse tot 57 kilogram en de open categorie. De Nederlandse afvaardiging vergaarde vijf ereplaatsen. Naast de titel van Mark Huizinga waren vrijdag al Elco van der Geest (-100 kg) en Claudia Zwiers (-78 kg) derde geworden.

Met de tweede plaats revancheerde zwaargewicht Van der Geest zich gisteren voor zijn uitschakeling, twee dagen eerder in de klasse boven 100 kg. Maar tevreden was hij niet. ,,Die laatste twintig procent die ik nodig heb om de echte toppers te verslaan, komen er niet uit.''

Coach en vader Cor van der Geest kondigde maatregelen aan. ,,Dennis zit mentaal niet lekker in z'n vel. Dat was in Sydney ook al zo. Dennis beleeft niet genoeg plezier aan judo. We moeten een andere weg inslaan.''

Deborah Gravenstijn maakte indruk door in de halve finale de Française Harèl te vloeren. ,,In die worp kwamen alle frustraties van de laatste jaren samen'', sprak ze kort na de finale waarin olympisch kampioene Fernandez uit Spanje te sterk bleek. Gravenstijn vond de tweede plaats een bevrijding, nadat ze jarenlang haar geluk noodgedwongen in de klasse tot 52 kg had beproefd. Met extreme maatregelen kwam ze vlak voor een toernooi op het juiste gewicht. ,,Een lijdensweg die ik niemand gun en nu tot het verleden behoort.''