Verbrugghe maakt indruk bij start Giro

Rik Verbrugghe is na het openingsweekeinde leider in de Ronde van Italië.

De Belg van de Lotto-ploeg won zaterdag met overmacht de proloog en maakte gisteren, net als favoriet Marco Pantani, deel uit van een kopgroep die ruim een halve minuut uitliep op het eerste peloton. De ritzege in de eerste etappe was voor de Italiaan Ellis Rastelli.

De Giro is al na een etappe beroofd van een van de favorieten. Francesco Casagrande liep bij een valpartij een breuk in de onderarm op. De ploegleiding van Fassa Bortolo maakte gisteravond zijn opgave bekend. Casagrande, de nummer één van de wereld, reed de rit wel uit. Pas bij onderzoek kwam de breuk aan het licht. De 30-jarige Italiaan was vorig jaar tweede in de Giro.

Regen maakte de afdaling van de Chieta richting finishplaats Francavilla al Mare gisteren een hachelijke onderneming. Francesco Casagrande was het voornaamste slachtoffer van een van de vele valpartijen. De nummer één van de wereld, een van de favorieten voor de eindzege, brak daarbij een bot in zijn onderarm. Casagrande finishte wel, maar de nummer twee van vorig jaar wordt maandag niet meer aan de start verwacht.

Tussen de valpartijen door ontsnapten zestien coureurs uit het uitgedunde peloton. Tot de gelukkigen voorin behoorden behalve Pantani en Verbrugghe de Spanjaard Abraham Olano en de Italiaan Gilberto Simoni. Na eendrachtige samenwerking sprintte in Francavilla Rastelli naar de zege. De renner van Liquigas versloeg de Oekraïner Vladimir Duma. De Italiaan Gabriele Colombo werd derde.

Verbrugghe kwam als vijfde over de finish en behield daarmee zijn leidende positie in het algemeen klassement. Die had de ploeggenoot van Jeroen Blijlevens veroverd in de proloog. Verbrugghe deed dat op indrukwekkende wijze. Met een gemiddelde snelheid van 58,874 kilometer per uur verpulverde hij een zeven jaar oud record van Chris Boardman.

De Brit legde in 1994 in de Tour de France de proloog af in een gemiddelde snelheid van ruim 55 kilometer per uur. In de grote rondes slaagde in de jaren daarop niemand erin dat moyenne te halen.

Verbrugghe won dit jaar de Waalse Pijl en is de tijdritkampioen van België. Hij werd na Johan de Muynck de eerste Belg in 23 jaar die de roze trui mocht aantrekken. ,,Ik heb dit jaar al bijzondere dingen gedaan, maar dit voelt heel goed aan'', sprak hij naderhand.

Jans Koerts heeft gisteren de vierde en laatste etappe van de Ronde van Picardie gewonnen. De Nederlandse sprinter van Mercury-Viatel klopte na een rit over 95 kilometer van Villers-Cotterets naar Soissons in de sprint de Deen Lars Michaelsen. Twee seconden na het duo legde de Est Jaan Kirsipuu beslag op de derde plaats. De eindzege was voor de Fransman Olivier Asmaker. In het eindklassement behield Asmaker (CSC) een voorsprong van zeven seconden op de Let Arvis Piziks.

De Spanjaard Juan Carlos Dominguez heeft zondag de Ronde van Asturië op zijn naam geschreven. De wielrenner van iBanesto.com won de afsluitende tijdrit over 9,5 kilometer en behield zodoende de leiderstrui. Dominguez was 23 seconden sneller dan de Zwitser Alex Zülle. De derde tijd was voor de Spanjaard Lopez de Munain. Eerder op de dag had de Moldaviër Igor Bonciukov het eerste gedeelte van de zesde etappe, een rit over 105 kilometer, gewonnen. In het eindklassement had Dominguez een voorsprong van 56 seconden op zijn landgenoot Horrach. Zülle beëindigde de Spaanse rittenkoers als derde.