UPC duwt Vopak uit beursindex

Distributeur Vopak valt uit de beursgraadmeter bij de aanpassing van de MSCI-beursindexen, terwijl kabelbedrijf UPC er wel in komt. Marktpartijen hadden hier niet op gerekend.

Met het debuut van voedingsbedrijf Numico en uitgever VNU was wel rekening gehouden. Morgan Stanley, de Amerikaanse effectenbank die verantwoordelijk is voor de samenstelling van haar Morgan Stanley Capital Index (MSCI), heeft zaterdag de nieuwe wegingen bekend gemaakt. Geschat wordt dat MSCI mondiaal leidraad is voor 3.000 tot 4.000 miljard dollar aan beleggingen.

De opname van UPC is goed nieuws voor het kabelbedrijf dat al langere tijd kritiek krijgt van beleggers. Doordat veel verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders beleggen volgens de graadmeters, zorgt opname in de index voor meer vraag naar de aandelen van een bedrijf.

Voor het eerst wordt het gewicht van landen en bedrijven niet meer alleen bepaald door de waarde op de beurs. Voortaan wordt het gewicht gecorrigeerd voor de mate van verhandelbaarheid. Verder vertegenwoordigen de nieuwe landenindices 85 procent van de totale beurswaarde, in het verleden lag de dekking op 60 procent.

Veel Nederlandse bedrijven wegen minder zwaar mee doordat grote aandelenpakketten in vaste handen zitten. Het grote overheidsbelang halveert het gewicht van luchtvaartmaatschappij KLM. Logistiek bedrijf TPG en KPN, waarin de Nederlandse staat 35 procent houdt, zien hun belang in de index eveneens dalen. Stichting Aegon, bevriend grootaandeelhouder van Aegon, zorgt ervoor dat de verzekeraar eenderde van zijn gewicht verliest. Het aandelenbelang van Freddie Heineken doet hetzelfde met bierbrouwer Heineken.

Koninklijke Olie profiteert het meest van de aanpassing. Beleggers, die de Nederlandse index volgen, zullen vier procentpunt meer aandelen van de energieproducent in portefeuille dienen te nemen.

Doordat de criteria voor de graadmeters niet volledig transparant zijn, worden beleggingsexperts door sommige beslissingen verrast. Morgan Stanley schat dat slechts 55 procent van de aandelen van ABN Amro vrij verhandelbaar is. ,,Dat is voor ons een raadsel'', reageert N. Nakad van MeesPierson. Volgens hem zijn niet zoveel stukken in vaste handen.