Titel Bayern na bizarre apotheose

Na een bizarre apotheose op de laatste speeldag van de Bundesliga is Bayern München door een 1-1 gelijkspel tegen HSV voor de derde keer op rij kampioen van Duitsland geworden.

Even waanden de voetballers van Schalke 04 zich zeker van de eerste landstitel sinds 1958, toen HSV in de 90ste minuut een 1-0 voorsprong nam tegen Bayern. Door de 5-3 zege op het gedegradeerde Unterhaching zou de ploeg van de Nederlandse coach Stevens bij die stand Bayern München op doelsaldo zijn voorgebleven. Tot ontzetting van 65.000 Schalke-fans sloeg het noodlot toe.

Pas in de 94ste minuut schoot de Zweedse verdediger Andersson de bal na een vrije trap door een woud van benen in het doel en veroverde Bayern alsnog het benodigde punt voor de titel. Huilend van vreugde roemde doelman Kahn de veerkracht van het team, dat ook in de voorgaande duels cruciale doelpunten in de slotminuten had gemaakt. ,,Deze ploeg is geestelijk onbreekbaar'', jubelde Kahn.

De wonderbaarlijke ontsnapping van Bayern leidde na de laatste wedstrijd in het oude Parkstadion van Schalke tot emotionele taferelen. Met een oorverdovend vuurwerk hadden de supporters van de volksclub uit Gelsenkirchen afscheid genomen van het stadion, dat volgend seizoen wordt verruild voor de fraaie Arena Auf Schalke. Bloedstollend waren echter de beelden, nadat het scorebord aangaf dat Bayern toch nog op 1-1 was gekomen. Huilende supporters en spelers van Schalke konden zich niet troosten met de wetenschap dat hun club zich als `Vice-Meister' rechtstreeks plaatste voor de Champions League. ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt'', zei coach Stevens. ,,Dit gevoel valt niet te beschrijven.''

Schalke-Manager Assauer klaagde dat hij het ,,geloof in een voetbalgod had verloren''. Assauer: ,,Want het is toch onrechtvaardig dat Bayern er weer in de laatste minuut met de titel vandoor gaat?''

Volgende week speelt Schalke 04 in de bekerfinale tegen de amateurs van Union Berlin, maar winst zal het mislopen van de landstitel nietkunnen verzachten.

portret Effenberg

pagina 20