The Donnas kunnen boys aan

Elke vrouw op het podium van de popmuziek mag dan een zekere voorbeeldwerking hebben, het overgrote deel van het publiek in het Groninger Vera was toch van de mannelijke kunne. Maar The Donnas kunnen zo'n publiek wel aan, net als hun sexegenoten van Sahara Hot Nights in het voorprogramma.

Deze dames, die ondanks hun Zweedse komaf overwegend zwartgeverfde kapsels dragen, eindigden hun set met de ruim twintig jaar oude punkklassieker Teenage Kicks van The Undertones. Dat was een mooie overstap naar The Donnas, wier recente cd The Donnas Turn 21 heet. In de Verenigde Staten is dat de leeftijd waarop je je in horecagelegenheden ongelimiteerd kunt overgeven aan geneugten van alcoholische aard. De implicatie is uiteraard dat The Donnas deksels stoute meiden zijn, aan wie een avondje vol ongecompliceerd rock 'n' roll-vermaak wel is toevertrouwd.

Zo'n opzet verraadt enige schatplichtigheid aan The Runaways, het woeste damesgezelschap dat in de jaren zeventig furore maakte. Maar The Donnas hebben meer gemeen met punkrocklegende The Ramones, en niet alleen omdat allevier de bandleden zich de groepsnaam als voornaam hebben aangemeten. Een nummer als Hey, I'm Gonna Be Your Girl is van titel tot uitgebeende opbouw een compleet eerbewijs aan de groep van de pas overleden zanger Joey Ramone - die ongetwijfeld goedkeurend zou knikken bij titels als High School Yum Yum, Let's Go Mano! en I Wanna Be A Una Bomber.

Als je niet al te veel let op zoiets als originaliteit, zijn The Donnas bijzonder overtuigende beoefenaren van punkrock volgens Ramones-stramien. Daar weten ze ook weer net vaak genoeg van af te wijken, zoals in het tegen de hardrock aanleunende 40 Boys In 40 Nights, aangekondigd als `a true story about touring'.

De kracht van The Donnas zit hem in de ongehoorde energie en brutaliteit van het gebodene, gekoppeld aan af en toe buitengewoon pakkende en effectieve melodieën. Popmuziek in de overdrive, kortom, al kwam de machine wat langzaam op gang. Maar toen de groep eenmaal op stoom was, bleek het effect bijzonder krachtig. En kort: inclusief toegiften was de boel na dik drie kwartier bekeken, nauwelijks lang genoeg om twee spotgoedkope halve liters bier naar binnen te werken.

Concert: The Donnas. Gehoord: 17/5, Vera Groningen.

    • Jacob Haagsma