Testament Ted Hughes blokkeert stuk NNT

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) heeft op het laatste moment het toneelstuk Ted & Syl afgelast omdat een bepaling in het testament van Britse dichter Ted Hughes het voordragen van zijn dichtbundel Birthday Letters verbiedt.

Ted & Syl, een werkplaatsvoorstelling van acteurs Jacob Derwig en Veerle Van Overloop, was deels gebaseerd op Hughes' bundel, die gaat over zijn huwelijk met de in 1963 door zelfmoord overleden Amerikaanse schrijfster Sylvia Plath. Hughes, die in 1998 op 68-jarige leeftijd overleed, liet in zijn testament vastleggen dat de bundel met 88 gedichten nooit hardop mag worden voorgelezen. De spelers en de producenten , NNT en `t Barre Land, waren niet op de hoogte van deze bepaling. Derwig en Van Overloop zoeken nu naar een manier om een voorstelling over het onfortuinlijke dichterspaar te maken, zonder de gedichten te gebruiken.