Te koop

Nieuw evenwicht

De nieuwe Gravity Two Balans stoel van fabrikant Stokke. Leverbaar in stof (veel kleuren en motieven) en in aniline leer (twaalf kleuren), op milieuvriendelijke wijze gelooid. Prijzen tussen ƒ2.875 en ƒ4.700. Info bij Stokke nv: tel (0032) 2 460 08 57.

Stokke, meest bekend van de verstelbare houten kinderstoel, komt met nieuw evenwicht: de Gravity Two Balans. Maar dan vernieuwd. De Noorse fabrikant houdt met het stoelassortiment rekening met bewegen. Want stilzitten bestaat volgens Stokke niet. ,,Het design van de stoel stoelt op de observatie van mensen terwijl ze zitten te praten, te luisteren, te lezen, tv te kijken. Het lijken vrij passieve bezigheden, maar het is verrassend hoeveel verschillende zitposities er onbewust aangenomen worden'', aldus de fabrikant.

De stoel biedt de mogelijkheid om in te bewegen en is dan ook erg groot. Het is de grootste die Peter Opsvik tot nu voor Stokke ontwierp. Net als in de andere Noorse stoelen balanceer je ook in dit ontwerp rond het evenwichtspunt, wat bij de verandering van de ene naar de andere positie weinig spierinspanningen vergt.

Schepsaus

Remia schepsauzen. In vierkante, stapelbare bakjes met een inhoud van 280 ml. Verkrijgbaar in de supermarkt vanaf half mei in de smaken Knoflook, Kerrie/ananas, Whisky/Cocktail, Chili, Mosterd, Remoulade en Barbecue voor ƒ1,99 per bakje.

Na de eerste mooie dagen van het seizoen komt ook de barbecue weer uit de schuur, van zolder of achter uit de tuin. Is het ding niet gaan roesten, zitten alle roostertjes, palletjes en handvatten er nog bij? Als alles weer zomerklaar is, houtskool, groente, vis of vlees paraat, resten nog de sausjes. Remia introduceert culinaire schepsauzen, in stapelbare vierkante bakjes en in de meest gangbare smaken als kerrie, knoflook, whisky en mosterd. De verpakking kan zo op tafel, overscheppen in een schaaltje is overbodig, prijst Remia aan.

,,Best lekker'', vindt Marijn Bekkers, die een koksopleiding volgt. ,,Al gaat er niks boven een zelfgeklopt sausje van verse ingrediënten. Dat kun je veel meer afstemmen op je eigen smaak en levensstijl. Bijvoorbeeld minder vet, op basis van yoghurt of zo.''

Meer dan watten

Utermöhlen verbandtrommels. `Thuisdoos' verkrijgbaar voor ƒ57,50 en `Thuis&Onderwegdoos' voor ƒ77,50. Te koop bij drogist en apotheek. Voor meer info: tel (0561)693 365.

,,De meeste mensen kopen hun trommel aan de pomp of bij een goedkope drogist. Voor vijftien gulden en wat zit er dan in? Veel lucht en witte watten, nauwelijks meer waard dan een paar gulden'', meent Wiebe de Vries van het Oranje Kruis. Vorig jaar vaardigde zijn organisatie samen met het Rode Kruis een landelijke richtlijn voor verbandtrommels uit. ,,Slechts twee leveranciers voldoen daar aan.'' Een heleboel Nederlanders grijpen dus mis bij ongelukjes. Want vaak ontbreekt een goed desinfectiemiddel, informatie en voor leken bruikbare wondsnelverbanden of een aluminium deken voor onderweg. Een doos met keurmerk is duurder, voor een thuisdoos tussen de dertig en vijftig gulden volgens De Vries, en zeventig gulden voor een onderwegdoos. Utermöhlen is een van de leveranciers die voldoet aan de richtlijn. In de thuis- en de thuis&onderwegdozen houden ze zich aan de richtlijnen. In aanschaf iets duurder (ƒ57,50 en ƒ77,50) maar dan heb je wel de opvolger van de eerstehulpverbanddoos, in 1999 `beste koop' van de Consumentenbond. ,,Bovendien doe je ongeveer vijf jaar met zo'n trommel, dus vijftien gulden per jaar'', aldus Eric van Bijleveld van Utermöhlen.

    • Renske Schriemer