Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

Vanuit mijn tuin zag ik ze in Parijs pyjamatrekken. Judo heet dat ook wel. Niet mijn sport. Vind het zelfs een beetje onsmakelijk. Die handen verdwijnen op plekken waar ze best mogen verdwijnen, maar doe even de gordijnen dicht. Ik wil het allemaal niet zien. Die Mark Huizinga lijkt me een hartstikke leuke gozer, begrijp dat hij veruit de beste is en ik gun hem alles. Meer dan alles zelfs. Maar zijn sport zegt me niks.

Verder kwam er wat hockey langs en dat is ook al niet aan mij besteed. Vorige week zag ik een halve wedstrijd live en het kon me weer niet bekoren. Veld te vol, spel te snel en dat doorlopende fluiten van de scheidsen.

Zag ook nog even handbal, maar daar word ik helemaal ibbelig van. Knielappenbijeenkomst, harlekijnerige doelmannen en raar zwevende aanvallers.

American Football werd ook nog aan mij getoond. Maar hou dat maar mooi aan de andere kant van de plas. Ieder land zijn eigen korfbal. Wat een aanstellerij en vooral kinderachtig gedoe. Die schoudervullingen, die meisjes met die glitterkwastjes en de onzin dat we de coach tekeer mogen zien gaan tot diep in de kleedkamer. Mijn zoontje (10) kreeg een vrijkaartje aangeboden (zo vult men het stadion), maar gelukkig weigerde hij.

Wat blijft er over voor deze supporter? Voetbal. De enige waarheid onder de sporten. De rest is verzonnen, gedoe en gemuts. Liverpool-Alavés 5-4 met als heerlijke climax een Spaans eigen doelpunt. De Duitse ontknoping van afgelopen zaterdag: Schalke 04 dat zich vier minuten kampioen mocht wanen. Zeventigduizend uitzinnige Duitsers in Gelsenkirchen, totaal krankzinnig van vreugde. En dan wordt Bayern toch nog kampioen. Da's voetbal. Dat is sport. Dat is sensatie. Dat willen we. Volgende week gaan er bij ons ook nog rare dingen gebeuren. AZ gaat stunten, Utrecht verrast en Vitesse faalt. Bloedstollend slot. Een hese Langs de Lijn. En let nog even op Italië. Juventus, Lazio en AS Roma. Wordt nog heerlijk. Daar wil ik bij zijn. Maar american football, judo of gehannes met een shutteltje. Wegwezen.

    • Youp van ’t Hek