Smit toch naar Koersk

Smit Tak gaat het Nederlandse hijsbedrijf Mammoet helpen bij de berging van kernonderzeeboot Koersk. Vorige week maakte Smit Tak nog deel uit van een consortium met het Nederlandse bergingsbedrijven Heerema en het Noors-Amerikaanse Halliburton. Smit Tak heeft het afgelopen weekend besloten Mammoet, dat geen ervaring heeft met het bergen van onderzeeboten, maritiem bij te staan bij de berging. Smit Tak gaat schepen leveren en neemt de in het consortium opgedane expertise mee.

Het consortium was er vorige week nog van overtuigd dat gebruik maken van het Heerema-schip Thialf de enige mogelijkheid was de Koersk te bergen. Smit Tak denkt daar nu anders over, Heerema niet.De Stichting Koersk, die Westerse regeringen adviseert over hun financiële bijdragen aan de berging, vreesde voor het weekeinde nog dat de financiering in gevaar zou kunnen komen als een onervaren bedrijf de kernonderzeeër zou bergen.