Sharon gooit alle middelen in de strijd

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft gisteren onderstreept dat Israël alle beschikbare militaire middelen zal inzetten in de oorlog tegen de Palestijnen.

Op tal van plaatsen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook kwam het het afgelopen weekeinde tot vuurgevechten tussen Israëlische troepen en Palestijnse strijders. Israëlische helikopters hebben vannacht volgens de legerwoordvoerder een werkplaats voor de productie van mortieren in de Gazastrook met raketten vernietigd. Verscheidene Israëlische nederzettingen in bezet gebied kwamen onder Palestijns vuur te liggen.

Enkele uren nadat Jibril Rajoub, de Palestijnse veiligheidschef in Ramallah, gisteren leidende Israëlische journalisten had ontvangen, kwam zijn huis in Ramallah onder Israëlisch tankvuur te liggen. Volgens de Israëlische militaire commandant werd er vanuit de villa van Rajoub tijdens een vuurgevecht op een Israëlische militaire post geschoten. Rajoub heeft de Israëlische versie van het incident tegengesproken. De Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben Eliezer, ontkende gisteravond dat Israël erop uit was Rajoub of andere Palestijnse leiders te vermoorden. Rajoub dacht gisteren niet het doelwit te zijn geweest van een moordaanslag. Ben Eliezer zei dat tevergeefs telefonisch contact met Rajoub was gezocht.

De beschieting van de villa van Rajoub heeft ook in legerkringen nogal ontsteltenis veroorzaakt. Rajoubs agenten van de preventieve Palestijnse veiligheidsdienst hebben volgens militaire kringen nog niet deelgenomen aan de intifada. Militaire commentaren vroegen zich af of Rajoub zich nu wel actief in de strijd tegen Israël zou mengen.

Het in gevaar brengen van Rajoub kan niet alleen militaire maar ook politieke gevolgen hebben. Hij wordt gezien als een van de serieuze kandidaten om de Palestijnse leider Yasser Arafat, na diens dood of verbanning door Israël, op te volgen. Als een van de leiders van de eerste intifada (1987-1993) bracht hij jaren door in de Israëlische gevangenis.

Volgens Israëlische commentatoren is hij aanzienlijk pragmatischer dan Arafat en was hij wel onder bepaalde voorwaarden bereid om het vredesvoorstel van de vorige premier Ehud Barak in Camp David te aanvaarden. Ook Mohammed Dahlan, de Palestijnse veiligheidschef in Gaza, wordt in Israëlische legerkringen en door politieke commentaren als een pragmaticus beschouwd met de ambitie Arafat op te volgen. Hij ontsnapte aan de dood toen zijn auto na besprekingen met Israëliërs onder Amerikaans auspiciën dit jaar bij de grenspost Erez werd beschoten.

Een militaire commentator van radio Israël merkte vanmorgen op dat Rajoub door de beschieting van zijn huis in de ogen van de Palestijnen geloofwaardigheid heeft gewonnen.

De Israëlische minister van Defensie, Ben Eliezer, bevestigde gisteravond dat Israël had overwogen de Palestijnse leider Yasser Arafat niet naar Gaza te laten terugkeren na bijwoning van een Arabische ministersbijeenkomst in Kairo. Verbanning van Arafat was vanmorgen het onderwerp van een uitgebreide discussie bij radio Israël. In dat geval zou Israël wel met pragmatische Palestijnse leiders kunnen onderhandelen. Naarmate het Israëlisch-Palestijns geweld escaleert, wordt Arafat in toenemende mate vanuit regeringskringen als vredespartner gediskwalificeerd. Tijdens de Libanese oorlog verdreef Sharon als minister van Defensie Arafat uit Beiroet. Oppositiepoliticus Jossi Sarid hield Sharon vanochtend voor dat een verbannen Arafat de held van het Midden-Oosten wordt.

Sharon heeft de afgelopen dagen door de Israëlische media scherpe kritiek moeten incasseren omdat hij vrijdag F-16 straaljagers had ingezet tegen Palestijnse doelen in Nablus. De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft gisteren in niet al te scherpe bewoordingen het inzetten van Amerikaanse vliegtuigen gekritiseerd. In Ha'aretz vroeg een commentator zich af of na een Palestijnse aanslag waarbij 20 doden vallen, Ramallah met een atoombom van de kaart moet worden geveegd. De Israëlische critici zijn van mening dat Sharon na de Palestijnse zelfmoordaanslag in Netanya om binnenlandse reden F-16 vliegtuigen heeft laten inzetten. ,,We zullen ons niet laten afslachten'', zei Sharon gisteren.

HOOFDARTIKEL: pagina 7

MIDDEN-OOSTEN: www.nrc.nl

    • Salomon Bouman