Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reconstructie van de mond- en klauwzeer-epidemie die in maart in Nederland uitbrak. Vrijwel onmiddellijk werd besloten tot het massaal afmaken van vee in de verdachte gebieden. Verder een reportage over vriendjespolitiek in de makelaardij. Ned.2, 18.20-19.05u.

B & W. Gesprek met gynaecoloog Te Velde uit Utrecht die jaren geleden een van de eerste IVF-artsen in ons land was. Te Velde maakt zich grote zorgen over de volgens hem te ver doorgeschoten ontwikkelingen op het gebied van de vruchtbaarheidsbehandelingen. Ned.3, 19.30-20.00u.

Netwerk. Aandacht voor het Rotterdamse museum Boymans Van Beuningen waarvan het stichtingsbestuur weigert schilderijen van Toorop aan de nabestaanden van de vroegere joodse eigenaar terug te geven. Ned.1, 20.31-21.02u.

Nova. Over de explosieve situatie in het Midden-Oosten en de Engelse verkiezingen. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Science of sex - to have and to hold. Het instituut van het huwelijk heeft door de jaren heen gediend als bindende kracht tussen `monogame' mensen. Waarom is het ja-woord voldoende om sommige stellen bijeen te houden maar niet sterk genoeg om te voorkomen dat andere huwelijken uiteen vallen? NGC, 18.00-19.00u.

Horizon. Vier kilometer onder de Russische antarctische ijslaag hebben wetenschappers een enorm prehistorisch meer ontdekt. De vraag is hoe het komt dat het meer niet volledig bevroren is. BBC2, 20.10-21.00u.

Dokwerk: Zonder rabbinaal toezicht. Documentaire van Netty Rosenfeld over de joodse gemeenschap in Nederland. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.30-21.43u.

Kwesties. Slot van een vierluik over vrouwen die bereid zijn voor anderen als draagmoeder te fungeren. Een emotioneel dilemma: Lisa is na 7 jaar proberen eindelijk zwanger voor haar zus Andrea en baart een tweeling. Canvas, 20.55-21.55u.

24 uur ziekenhuis. Serie over het wel en wee van de personeelsleden en patiënten van het Academisch Ziekenhuis Maastricht, het jongste academisch ziekenhuis van Nederland. Personeelsleden uit verschillende medische disciplines worden gevolgd tijdens hun dagelijkse bezigheden. Net5, 22.15-22.45u.

De mensen van de thuiszorg. Vierde aflevering van een serie over thuiszorg waarin een zwakbegaafde het graf van zijn moeder bezoekt en een labiele moeder en psychotische vrouw worden begeleid. Ned.1, 22.27-22.55u.

Dokument: Adieu, Mr. Philips, adieu. Documentaire van Thom Verheul over het afscheid van Cor Boonstra van Philips. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.55-23.38u.

Mystery of the Crop Circles. Over graancirkels in Engeland. NGC, 23.00-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gast is royalty-verslaggeefster van de NOS Maartje van Weegen. RTL4, 22.45-23.45u.

MUZIEK

Koningin Elisabethwedstrijd voor viool 2001. Samenvatting van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool 2001 waarin de finalisten Boris Brovtsyn uit Rusland en de Amerikaan Mihhail Ovrutsky werk van Brahms en Tsjaikovski spelen. Canvas, 22.20-23.55u.

SPORT

In de ban van sport. Tweede deel van een uitgebreid interview met Diego Maradona in Cuba waarin hij onder andere praat over zijn drugsverslaving en zijn bijzondere vriendschap met Fidel Castro. RTL5, 22.15-22.45u.

FILM

Tin Cup (Ron Shelton, 1996, VS). Niet-doorsnee-sportfilm annex romantic comedy ontdeed golf van het rechtse imago. Kevin Costner als voormalige golfprofessional wiens lusteloze wereld verandert als een ontwapenende psychotherapeute (Rene Russo) zich voor les aandient. Bij Shelton, regisseur van de honkbalfilm Bull Durham, gaat het niet om de knikkers, maar om de poëzie, het bijgeloof en het plezier in het spel. V8, 20.30-22.45u., met reclame.

Petits arrangements avec les morts (Pascale Ferran, 1994, Frankrijk). Psychologisch drama. Didier Sandre wordt bij het bouwen van een zandkasteel op het strand van Bretagne bekeken door drie personen die ieder op jonge leeftijd een dierbare hebben verloren. Ze moeten alle drie aanpassingen doen om over dit verdriet heen te komen. TV5, 22.15-23.50u. & 1.05-3.00u.

Guilty as Sin (Sidney Lumet, 1993, VS). Lumet ventileert andermaal zijn cynische visie op de door macht en geld gedreven mensheid in intelligente, iets te schematische thriller annex court room drama. Advocate Rebecca De Mornay is even manipulatief als haar van moord op zijn rijke echtgenote verdachte cliënt Don Johnson. ZDF, 22.15-24.00u., nagesynchroniseerd.

The Blob (Chuck Russell, 1988, VS). Overdadige speciale effecten kenmerken vervolg op science-fiction-cult uit 1958 (toen met Steve McQueen) over een uit de hand gelopen bacteriologisch experiment. Met Kevin Dillon. V8, 23.20-0.45u., onderbroken door reclame.

The Cowboy Way (Gregg Champion, 1994, VS). Belegen grotestadswestern. Plattelandsjongens Kiefer Sutherland en Woody Harrelson gaan, gewapend met lasso, het geboefte van New York te lijf. BBC1, 0.10-1.55u.

Ghosts Can't Do It (John Derek, 1991, VS). Met Golden Raspberry Awards voor slechtste film, slechtste regie en slechtste actrice bekroonde komedie waarin Bo Derek aantrekkelijk mannenlichaam zoekt voor ziel van overleden Anthony Quinn. ARD, 0.50-2.20u., nagesynchroniseerd.

. Le mystère Picasso (Henri-Georges Clouzot, 1956, Frankrijk). Destijds vernieuwende documentaire portretteert Picasso en volgt minitieus zijn manier van werken. Soms spannend als een thriller. Morgen, TV5, 14.15-15.50u.