Roda JC houdt na winst kansen in eigen hand

Roda JC heeft het bereiken van de voorronden van de Champions League volledig in eigen hand. De ploeg won gisteren thuis met 4-1 van NEC en kan zich op de laatste speeldag na winst in Waalwijk op RKC aanmelden voor het meest lucratieve bekertoernooi van Europa.

Roda JC herstelde zich goed van de nederlaag bij Utrecht (3-0). Zonder groots te hoeven spelen, behaalde Roda JC een ruime zege. In de eerste helft lag het tempo laag, toch kwamen er vier kansen. Twee keer redde de lat NEC, twee keer doelman Gentenaar.

Pas na de rust kwam de thuisploeg los. Na twee minuten mocht Anastasiou in alle vrijheid kappen en draaien en Van Dessel bedienen. De Belg scoorde met behulp van de paal, 1-0. NEC miste daarna twee mogelijkheden op de gelijkmaker. Van Rijswijk treuzelde te lang zodat Vrede op de doellijn kon redden, Schulp kwam een stap te laat.

Binnen vijf minuten had Roda JC vervolgens het duel beslist. Tchoutang en Soetaers brachten de stand op 3-0. Aan de andere kant redde Kalac bekwaam bij inzetten van invaller Wegh en Hesp. Door een fout van Sonkaya kon Schulp voor NEC scoren. In blessuretijd bepaalde Anastasiou met zijn negentiende treffer van het seizoen de eindstand op 4-1.

Het publiek in het Parkstad-stadion nam na afloop afscheid van trainer Vergoossen en assistent Dusseldorp. Vergoossen werkt volgend seizoen in België, bij Racing Genk. In Kerkrade wordt hij opgevolgd door Van Dijk. Vitesse heeft na de 3-0 thuiszege op Fortuna Sittard nog volop kansen voor kwalificatie voor het UEFA-Cuptoernooi. Een overwinning bij Sparta, al veroordeeld tot de nacompetitie, is voldoende op de slotdag om het seizoen in sportief opzicht nog ten dele te laten slagen. Fortuna kan na de nederlaag nauwelijks nog de nacompetitie ontlopen.

Bij rust leidde Vitesse met 1-0 door een treffer van de Belg Claessens. Na rust maakten Amoah en de jeugdige Van Beukering er 3-0 van. Van der Schaaf haalde het eindsignaal niet. De Vitesse-speler kreeg binnen een minuut twee keer de gele kaart en kon vertrekken. Eerst maakte hij een overtreding op Van Halst, vervolgens beet hij scheidsrechter Jol de nodige onvriendelijkheden toe. ,,Amateurisme ten top'', vond Koeman het gedrag van de middenvelder.

RKC Waalwijk won gisteren met 2-1 uit tegen FC Groningen. De Waalwijkers waren de afgelopen weken wat weggezakt uit de top van de eredivisie. Door de overwinning in het Oosterparkstadion en door het puntverlies van Utrecht klom RKC naar de zesde plaats. Komende zondag wacht nog een lastige klus. De Brabanders ontvangen Roda JC, dat jaagt op een plaats in de voorronde van de Champions League.

Sparta moet voor de tweede keer in zijn bestaan via de nacompetitie degradatie zien te voorkomen. De Rotterdammers leden tegen NAC in Breda hun 21ste nederlaag van dit seizoen (2-0) en kunnen daardoor de voorlaatste plaats in de eredivisie niet meer verlaten. De ploeg van trainer Van Hanegem wacht in de nacompetitie een heidens karwei, want een Sparta met zo weinig vertrouwen en kwaliteit kan van elke deelnemer uit de eerste divisie verliezen.

Kampioen PSV heeft gisteren zonder al te veel inspanning gewonnen van De Graafschap, dat nog niet zeker is van lijfsbehoud. De Eindhovenaren zegevierden met 3-2.

AZ beet gisteren in het thuisduel met Heerenveen pas laat van zich af. Een kwartier voor tijd keken de Alkmaarders nog tegen een 2-0 achterstand aan. Dankzij een benutte strafschop (Huiberts) en een treffer van invaller Dibi hield de thuisploeg alsnog een punt aan het duel over.

Willem II won gisteren in de laatste thuiswedstrijd met 3-0 van RBC. Voor de bij Willem II vertrekkende Gentile, Valk, Hill, Prommayon, Arts en Van Fessem waren er bloemen.