Rel VS en Duitsland over lek uit verslag

De Verenigde Staten zijn onaangenaam verrast door het uitlekken in Duitse media van een geheim verslag van een gesprek tussen de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en de Amerikaanse president George W. Bush op 29 maart in Washington.

Het protocol, opgetekend door de bij het gesprek aanwezige Duitse ambassadeur in Amerika, Jürgen Chrobog, is pikant omdat Bush en Schröder tal van netelige kwesties bespraken. Aan het gesprek namen ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, deel en van Duitse kant Michael Steiner, Schröders buitenland-adviseur.

Vorige week al schreef de serieuze Frankfurter Allgemeine Zeitung over een in het protocol genoemde ontmoeting tussen Steiner en de Libische leider Gaddafi. De laatste zou de Libische betrokkenheid bij een aantal aanslagen hebben erkend (die op de Berlijnse discotheek La Belle in 1986 en op het Pan Am-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988).

De weekbladen Focus en Der Spiegel publiceerden nog meer pikante details uit het protocol. Zo zou PLO-leider Arafat ,,zijn gevoel voor de realiteit'' volledig kwijt zijn (The guy is lost), volgens minister Powell die kort daarvoor een telefoongesprek met Arafat had. Ook andere leiders in het Midden-Oosten passeren de revue, zoals de Jordaanse koning (,,de intelligentste leider in de regio, maar ook de meest machteloze'') en de Syrische leider Bashar al-Assad (,,het is onduidelijk in hoeverre hij afhankelijk is van de nomenklatoera in zijn land.''). Bush en Schröder benadrukken hun steun aan Israël. De bondskanselier zegt dat Duitsland veel doet voor de ,,militaire stabiliteit'' van Israël, maar ,,zonder daar ruchtbaarheid aan te geven''. Ook over Rusland zijn Schröder en Bush het in grote lijnen eens. Rusland hoeft niet te rekenen op financiële steun uit Duitsland zolang ,,enorme sommen naar het buitenland'' verdwijnen.

De publicatie heeft in Duitsland geleid tot een ruzie tussen Buitenlandse Zaken en bondskanselarij. Buitenlandse Zaken ergert zich aan de toenemende invloed van Michael Steiner. Vermoed wordt dat Steiner moeite heeft met de aanstaande benoeming van ambassadeur Chrobog tot staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, zou woedend zijn omdat Steiner de uitspraken van Gaddafi achteraf heeft ontkend, terwijl hij eerder het protocol van Chrobog had goedgekeurd.

In Berlijn is de jacht op `het lek' geopend. Maar de kans op succes is gering. Er zijn zeker 400 exemplaren van het protocol verspreid voor intern gebruik.