Parlement Indonesië is Wahid moe

Een meerderheid in het Indonesische parlement zal volgende week stemmen voor het aftreden van president Abdurrahman Wahid. Dat verklaarde vandaag parlementsvoorzitter Akbar Tandjung.

De mededelingen van Akbar, aan het officiële persbureau Antara, volgen op een weekeinde vol geruchten in Jakarta dat Wahid van plan zou zijn de staat van beleg af te kondigen, de legertop te ontslaan en het parlement te ontbinden om afzetting te voorkomen. Het parlement heeft Wahid eerder al twee maal beript vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij twee financiële schandalen.

De spanning liep gisteren op omdat Wahid weigerde een kabinetszitting bij te wonen over de manier waarop de huidige crisis het hoofd moet worden geboden. In reactie daarop weigerde ook vice-president Megawati Sukarnoputri, die volgens secondanten geïrriteerd was, de bijeenkomst bij te wonen.

Vandaag berispte Abdurrahman Wahid enkele generaals omdat zij op de volgens Wahid ,,ongegronde'' geruchten hebben gereageerd. Generaal Ryamizard Ryacudu, die 30.000 parate troepen van de KOSTRAD aanvoert, waarschuwde de president gisteren niet het parlement te ontbinden om zo zijn dreigende afzetting te voorkomen. Vandaag ontkende een woordvoerder van Wahid de geruchten categorisch en stelde dat de reactie van het leger op de geruchten aantonen dat er ,,een misverstand is tussen TNI (het leger) en de president dat negatieve gevolgen zou kunnen hebben''. De generaals doen er volgens de woordvoerder goed aan eerst Wahid te consulteren voordat ze publieke verklaringen afleggen.

Het conflict tussen leger en Wahid was voor vice-president Megawati Soekarnoputri aanleiding zaterdag enkele tientallen top-generaals bij zich te roepen om de situatie in Indonesië te bespreken. Onder de aanwezigen waren ook de door Wahid ontslagen ex-bevelhebber Wiranto en generaal b.d. Try Sutrisno die vice-president was onder de voormalige president Soeharto.

De vice-president zei gisteren dat zij niet de ambitie heeft om president te worden, maar als haar partij, de PDI-P, haar zou vragen Indonesië te leiden, zal ze dat verzoek honoreren. Megawati sprak tienduizenden volgelingen in Oost-Java toe via een videoverbinding vanuit Jakarta. Aanvankelijk zou ze persoonlijk naar die partijbijeenkomst in Malang in Oost-Java komen, maar ze zegde op het laatste moment af waardoor de geruchten toenamen dat Indonesië zich op kon maken voor een politieke crisis.

Megawati zei vandaag in een toespraak dat indien Indonesië er niet in slaagt de overgang van autocratie naar een democratie te maken, ,,we afglijden en we de zieke man van Azië worden''.