Oranje Zwart dwingt derde wedstrijd af

Groot was de teleurstelling gisteren bij HCKZ-coach Joost Bellaart en zijn spelers na afloop van het duel met Oranje Zwart. De hockeyhoofdklasser uit Den Haag stond een kwartier na rust op een verrassende 2-0 voorsprong en leek voor een stunt te gaan zorgen door na de 1-0 zege zaterdag aan de Haagse Klatteweg ook in Eindhoven de winst te pakken en zich zo te plaatsen voor de finale van de play-offs. Maar favoriet Oranje Zwart kwam de laatste twintig minuten sterk terug en besliste de wedstrijd alsnog in zijn voordeel: 3-2.

De gelaatsuitdrukking van KZ-spits Sander Dreesmann, na zijn golden goal in de verlenging van het eerste duel ook gisteren met twee treffers de belangrijke man bij Klein Zwitserland, sprak boekdelen. Dreesmann baalde na de nederlaag in de wetenschap dat hij na een ,,onterechte'' gele kaart is geschorst voor de beslissende derde wedstrijd van volgende week.

,,Vandaag hadden wij het mentale voordeel, maar dat hebben zij overgenomen. Het wordt moeilijk volgende week in het hol van de leeuw'', sprak Dreesmann. Toch hoopt hij nog op een finaleplaats. ,,We hebben een brede selectie.''

De beladen halve finale werd ontsierd door groene en gele kaarten, overtredingen en opstootjes. Het leeuwendeel van de kaarten was voor spelers van HCKZ. Behalve Dreesmann is ook de Argentijnse aanvoerder Max Caldas geschorst voor het beslissende duel in Eindhoven. ,,We hebben verloren door de scheidsrechter, niet door ons spel. We zijn bestolen'', zei een woedende Calas na afloop.

Coach Bellaart, die zich volgend seizoen geheel aan zijn taken als bondscoach gaat wijden en bezig is aan zijn laatste seizoen bij KZ, was ook slecht te spreken over de leiding. ,,De scheidsrechter heeft de toon gezet, hij floot tegen ons. Van Heeswijk had er bij Oranje Zwart ook afgestuurd moeten worden.''

De bondscoach toonde zich realist door te erkennen dat Oranje Zwart verdiend had gewonnen. ,,Ze zijn knap teruggekomen en speelden vooral het laatste deel van de wedstrijd goed. Toch had ik het gevoel dat we vandaag konden winnen, hoewel we lange tijd met één of twee man minder speelden. Na de nederlaag was OZ toch aangeslagen vanochtend. Nu hebben we ze in het zadel geholpen want de geweldige sfeer hier is volgende week in ons nadeel'', aldus de bondscoach.

Oranje Zwart-coach Michel van den Heuvel, assistent van Bellaart bij het Nederlands elftal en ook bezig aan zijn laatste seizoen, was gematigd optimistisch over de kansen van zijn ploeg voor het behalen van de finale. ,,We hebben thuisvoordeel, maar elke westrijd is moeilijk. KZ staat niet voor niks in de play-offs'', zei Van den Heuvel.

Voor de scheidend coach van Oranje Zwart is het seizoen mislukt indien zijn ploeg de finale niet bereikt. De nummer één van de competitie was vooraf favoriet voor de titel. Bovendien mocht de club zich nooit eerder kampioen van Nederland noemen en is daardoor gebrand op het behalen van de titel. Het aantrekken van een trio Australische internationals onderstreept de ambities van Oranje Zwart. Vooral topscorer Elder bewees gisteren met twee goals weer zijn waarde voor OZ.

Toch is HCKZ, dat zich in Eindhoven lange tijd goed staande hield ondanks de man-minder-situatie, niet bij voorbaat kansloos. Mede door de `post-olympische depressie' en de geldperikelen bij Bloemendaal en Amsterdam wist de Haagse ploeg door te dringen tot de play-offs. Een kampioenschap is zeer welkom bij grootmacht KZ, dat in 1984 de laatste titel veroverde na de gouden jaren tachtig, toen coryfee Ties Kruize (nu voorzitter) nog actief was als speler.

    • Pieter de Vries