Oldtimer espresso

In Nederland leert men gedwee te leven met het fenomeen bedrijfskoffieautomaat. Een Italiaan daarentegen kan zo'n bedrijfsmachine alleen met dodelijke hoon tegemoettreden want hetgeen er in de plastic bekertjes neerplast is immers niets anders dan acqua nera: zwart water. De essentie van het bestaan schuilt voor een Milanees, Romein of Napolitaan in een perfect bereide espresso of cappuccino. Zonder dit nationale smeermiddel valt de dag in duigen. In de ochtend formeert zich bij de pasticeria's en bars de file van onberispelijk uitgedoste vrouwen en opgepoetste mannetjes. Vaak worden een barista al bij de deur specifieke verlangens toegeroepen: 'Un cappuccino bollente, un caffè macchiato per favore!' Tijdens dit spitsuur ontpopt zich in alle glorie het Italiaanse ongeduld en verdwijnen espresso's in één teug. Barmannen wordt geen seconde rust gegund, een enkeling moet zijn monotone handeling aan de espressomachine zelfs bekopen met een tennisarm. Soms ontspint zich er een discorso over de kwaliteit van koffie, het apparaat en de rol van de barista. Want hoe hard is de koffie aangedrukt en met welke temperatuur en druk stroomt het water door de koffie? Als er iets aan een van deze factoren ontbreekt, is de espresso verloren.

In de wereld van professionele apparaten als Rancilio, Gaggia en vele andere brengt één klassiek model de tongen altijd weer los. De Faema E 61 weet, net als spaghetti en roze scooters, de indruk te wekken er altijd al geweest te zijn. In werkelijkheid verwijst 61 naar het bouwjaar van dit model. Een Fiat of Alfa uit de jaren zestig loste in water sneller op dan een Aspro-bruis, maar een oersolide apparaat als de Faema hield stand. Zijn reflecterende roestvrij staal, fraai gelijnde buizenstelsel en aardige rondingen roepen het Dolce Vita-tijdperk in herinnering. Met een beetje fantasie waant men naast deze Faema een in maïskleurig katoenen pak gestoken Marcello Mastroianni met donkere Persol-zonnebril. Een onmiskenbaar Italiaans object als deze espressomachine weet net als de oude Brionvega radio's, de meubels van Joe Colombo en een Ferrari 250 GT, de tijdgeest te symboliseren en lokt dan ook al jaren verzamelaars.

Ook aan Henk ten Cate is de opgelaaide passie voor deze Faema niet voorbijgegaan. Hij schuimt Italië af op zoek naar bedrijven en barretjes waar de cult status van het nog maar schaars te vinden apparaat nog niet helemaal is doorgedrongen. Inmiddels heeft Ten Cate in Nederland de nodige design-gevoelige bedrijven gevonden die hun moderne koffieapparaat vaarwel hebben gezegd en zwichten voor de nostalgie en de kwaliteit van deze professionele Faema. Ten Cate laat de apparaten in Italië door een expert van onder tot boven onder de loep nemen en laat het complete binnenwerk vervangen. Zo kunnen de pomp en zelfs de oorspronkelijke koperen ketel met een inhoud van vijf of meer liter weer jaren dagenlang functioneren. Ook zorgt de Italiaanse restaurateur ervoor dat de oude buitenkant in glimmende luister wordt hersteld. Zeker voor Italianen is het een prettige bijkomstigheid dat de weerspiegeling van een Faema noodt tot een snelle controleblik op de eigen coupe.

Informatie Faema E 61 bij H. ten Cate, tel. (020) 694 90 98; e-mail: info@tencate.a2000 of www.espresso-cappuccino.nl. Prijzen Faema E 61 vanaf ƒ11.000

    • Yvo van Regteren Altena