Nog meer banen weg bij Philips

De reorganisatie waarmee Philips inspeelt op de tegenvallende groei, zal meer banen kosten dan de zes- tot zevenduizend die medio april zijn aangekondigd. Op de markt voor chips vallen dit kwartaal hardere klappen dan het elektronicaconcern een maand geleden had voorzien.

Dat blijkt uit een presentatie die financieel bestuurslid Jan Hommen vandaag heeft gehouden op een technologieconferentie in Barcelona van de zakenbank Credit Suisse First Boston. Gevraagd naar de situatie rond Philips Consumer Communications (zaktelefoons) maakte Hommen opnieuw duidelijk dat Philips in deze divisie hard wil ingrijpen. Hij voegde eraan toe dat de post PCC niet is meegenomen in de voorziening van 350 miljoen euro (voor belastingen) die Philips dit kwartaal heeft ingecalculeerd voor zijn zes à zevenduizend banen kostende reorganisatie. Een woordvoerder bevestigde vanmorgen dat dit betekent dat eventuele ontslagen bij PCC (wereldwijd zesduizend werknemers) bij het genoemde aantal moeten worden opgeteld.

Hommen was in Barcelona somber over de chipmarkt. Hij hield bij de presentatie van de kwartaalcijfers op 17 april al rekening met een krimpende markt. Vandaag gaf Hommen aan dat, in de laatste schattingen die hij had gezien, rekening wordt gehouden met een omzetdaling van 20 procent. ,,Recente cijfers laten zien dat de sector verder terugvalt'', aldus Hommen. ,,Analisten spreken van de diepste en steilste recessie in de afgelopen dertig jaar.''

Philips heeft nog niet formeel aangekondigd waar de ontslagen zullen vallen, maar de verliesgevende divisies Consumentenelektronica (tv's, videorecorders, cd en dvd-spelers) en Componenten (onder meer displays voor mobieltjes) zullen niet ongeschonden blijven. Hommen zei vanmorgen dat Philips Digital Networks (settop boxen voor internet en nieuwe diensten op tv) de ambities heeft teruggeschroefd. Vanochtend noteerde het aandeel Philips een verlies van bijna drie procent.