MP3 komt in handen van Vivendi

Het Franse multimediaconcern Vivendi Universal koopt voor 372 miljoen dollar (936 miljoen gulden) MP3, een grote distributeur van muziek via internet. Dat is gisteravond bekendgemaakt.

De aandeelhouders van MP3 ontvangen 5 dollar per aandeel, een premie van 66 procent op MP3's slotkoers afgelopen vrijdag (3,01 dollar). In juli 1999 ging het internetbedrijf naar de beurs voor 28 dollar per aandeel. Aandeelhouders kunnen hun aandelen ruilen voor contanten of voor aandelen van Vivendi.

Op de website van MP3 wordt de muziek aangeboden van 150.000 artiesten uit 180 landen. Vivendi is eigenaar van muziek- en filmmaatschappij Universal en is samen met het Japanse Sony eigenaar van het internetbedrijf Duet voor de verspreiding van muziek. Vivendi wil de strijd aangaan met Napster, de populaire muziek-website die vorig jaar werd opgekocht door het Duitse Bertelsmann. De initiatieven zijn vooral bedoeld om de zwakke positie van Vivendi op de Amerikaanse markt te versterken.

Vorig jaar stonden Vivendi en MP3 tegenover elkaar bij de rechtbank. Vivendi en vier andere grote muziekuitgeverijen vonden dat MP3 auteursrechten van artiesten schond. MP3 trof een schikking met vier concerns en werd in november veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 53,4 miljoen dollar aan het Franse Vivendi.

Nu MP3 in handen van Vivendi is, is het volgens zakenkrant Financial Times de vraag of de andere muziekconcerns de website als een onafhankelijk distributieplatform zullen blijven zien.