Mensen weg bij vestiging Cisco in Amsterdam

De vestiging van Cisco in Amsterdam heeft de afgelopen weken een reorganisatie afgerond die zestig à zeventig van de 1.050 banen heeft gekost. De grootste leverancier van internetapparatuur ter wereld sluit een tweede reorganisatieronde niet uit.

Het banenverlies is het gevolg van de wereldwijde reorganisatie die Cisco in maart van dit jaar aankondigde na de sterke economische groeivertraging in de VS. Vooral in de internetsector vielen het afgelopen jaar harde klappen. Het Amerikaanse bedrijf zei 8.500 functies te schrappen, waarvan 3.500 in Europa.

De reorganisatie is nu afgerond, aldus een woordvoerder van Cisco Amsterdam. Relatief de meeste ontslagen vielen op de marketing- en verkoopafdelingen van de Amsterdamse vestiging. Het aantal ontslagen valt mee omdat in de hoofdstad veel mensen werkzaam zijn die op wereldwijd of Europees niveau functies vervullen.

De Cisco-woordvoerder sluit een tweede ontslagronde zeker niet uit: ,,Als de economische tegenwind in de VS zou overwaaien naar Europa, en de berichten daarover nemen toe, zullen we misschien van meer mensen in Amsterdam afscheid moeten nemen. Vooralsnog proberen we het bij deze saneringsronde te laten.''

De ambitieuze uitbreidingsplannen die Cisco vorig jaar voor Amsterdam presenteerde zijn op een lager pitje gezet. Aanvankelijk zou het bedrijf het aantal werknemers in twee fases vergroten naar 5.400. Nu staat alleen de eerste fase vast, uitbreiding tot 1.800 werknemers in april 2002. De beslissing of fase twee van de uitbreiding van de Amsterdamse vestiging geheel of gedeeltelijk doorgaat, een toename van 3.600 man personeel en de bouw van een campus, valt volgend voorjaar.

    • Frits Baltesen