Internationaal

De Londense beurs opende hoger. Aan het eind van de ochtend stond de FTSE-index op 5.933 punten, een winst van 0,3 procent ten opzichte van de slotkoers van gisteren. De index koerst op dit moment richting de 6000-puntengrens. De winst van het aandeel Shell droeg sterk bij aan de stijging van de index.

Mijnbouwbedrijf Billiton zag de koers stijgen met 2,5 procent na berichten over omvangrijke besparingen bij het bedrijf. Marks & Spencers daalde met ruim 3 procent omdat beleggers slechte resultaten verwachten wanneer het bedrijf morgen de jaarcijfers over 2000-2001 bekend maakt. Het aandeel Rolls-Royce steeg met 2,2 procent na berichten dat het de grootste order voor het bedrijf ooit ter waarde van 4,5 miljard gulden binnen zal slepen. De orde is afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten.

FRANKFURT

De DAX in Frankfurt daalde nadat bekend werd dat autofabrikant BMW door de herijking van fondsen door zakenbank Morgan Stanley plaats moet maken voor Porsche. BMW verloor ruim 3 procent van de koers terwijl Porsche zijn beurswaarde met 4 procent zag stijgen. Voor beleggers en handelaren kwam de negatieve beoordeling van BMW onverwacht. De DAX stond aan het eind van de ochtend op 6.164 punten, hetgeen een verlies van 0,4 procent betekent.

PARIJS

In Parijs kreeg Crédit Lyonnais een klap van de nieuwe beoordeling door zakenbank Morgan Stanley. De CAC-index daalde naar 5.599 punten, een verlies van 0,7 procent. De daling werd beperkt doordat telecombedrijf Alcatel, dat vrijdag nog aanzienlijk in waarde daalde, de koers vanochtend met ruim 2 procent zag stijgen.

Mediabedrijf Vivendi International verloor één procent na berichten dat het het Amerikaanse MP3.com wil kopen om zich meer te kunnen profileren op het gebied van muziekverkoop via internet.

TOKIO

De Nikkei-index in Tokio heeft de dag afgesloten met een winst van 2,2 procent. De beursgraadmeter eindigde op 14.176,8 punten. De hoogste slotkoers in twee weken kwam vooral tot stand door stijgende koersen van technologiefondsen zoals telecombedrijf KDDI. De indexwijziging van zakenbank Morgan Stanley zaterdag in de VS had minder gevolgen dan verwacht voor Japanse fondsen.

Van de andere beurzen in Azië eindigde alleen die van Zuid-Korea lager. De index daar ging met 0,3 procent naar beneden. In Hongkong begon de middaghandel met koersen die gemiddeld 1,5 procent hoger waren. In Australië was er een koersstijging van 0,9 procent.