Greenpeace komt thuis `gif' stofzuigen

Greenpeace gaat bij honderd Nederlandse huishoudens stofzuigen om het stof te onderzoeken op de aanwezigheid van giftige stoffen. Dit heeft de milieuorganisatie gisteren aangekondigd. In veel dagelijkse producten zoals televisies, computers, verf en tapijt zijn moeilijk afbreekbare giftige stoffen verwerkt.

Greenpeace wil met dit onderzoek, waarvoor geïnteresseerden zich kunnen melden, aantonen dat uit deze producten giftige stoffen lekken en in het milieu terechtkomen. Uit eerder onderzoek naar het huisstof uit acht Europese parlementsgebouwen concludeerde Greenpeace vorige maand dat zich daarin ,,alarmerend'' grote hoeveelheden resten van organontinverbindingen en broomhoudende brandvertragers bevonden. Toxicologen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven en de Rijksuniversiteit Utrecht relativeerden de uitkomsten van dat onderzoek. Het is van belang het gebruik van deze stoffen terug te dringen, aldus de wetenschappers, maar belangrijker dan onderzoek naar de aanwezigheid van stoffen is de vraag in welke mate mensen eraan worden blootgesteld, en ook of er alternatieven zijn. Broom heeft nut voor brandpreventie.