Gielen heer en meester

Marco Gielen is gisteren in Utrecht Nederlands kampioen op de halve marathon geworden. Bondscoach Gerard Nijboer voegde hem toe aan zijn ploeg voor de WK halve marathon in oktober in het Engelse Bristol.

Zo hoor je een tijd niets van Marco Gielen en zo staat de Limburger plotseling weer op een erepodium. Gisteren in Utrecht zelfs op de hoogste trede, om de bloemen voor de Nederlandse titel op de halve marathon in ontvangst te nemen.

De reden voor Gielens stilteperioden is simpel: de wegatleet kiest selectief zijn wedstrijden. De zuiderling vat in de winter traditioneel een verkoudheid, wat hem tot een zorgvuldige indeling van het seizoen dwingt. ,,Dan begin je met een achterstand aan de voorjaarswedstrijden; ik moet eerst altijd warmdraaien'', weet hij uit ervaring. Bovendien kostte het Gielen dit jaar enige tijd om van de indoorbanen en het veld om te schakelen naar het wegseizoen.

De nationale titelstrijd, gisteren in de warme Utrechtse binnenstad, had Gielen tot een piekmoment benoemd. Sinds hij tot het inzicht is gekomen dat de marathon voor hem te hoog is gegrepen, legt de Limburger zich toe op het kortere werk.

Gemeten naar nationale verhoudingen een verstandige keus, want Gielen was gisteren heer en meester, al moet worden vermeld dat regerend kampioen Greg van Hest ontbrak. Van Hest sukkelt nog met de mentale naweeën van zijn mislukte Rotterdam Marathon en heeft de training weer heel voorzichtig hervat. Voor de NK halve marathon was Van Hest bepaald nog niet klaar.

Aan Gielens prestatie kleefde gisteren allerminst het smetje van Van Hests absentie. Daarvoor liep de Limburger te sterk. Met twee tempoversnellingen binnen vier kilometer slaagde hij in zijn opzet om Luc Krotwaar en Marcel Versteeg snel van zich af te schudden. Uit vrees voor de eindsprint van die twee, wenste hij het titelgevecht met hen te vermijden. De enige die Gielen kon volgen, was de Keniaan Jospeh Sitenei. Maar met een demarrage in de slotkilometers wist hij zich ook van die horzel te verlossen. Gielen finishte in de stijl van een waardige kampioen: solo, met een vreugdesprong en in een snelle tijd van 1.02.55.

Achter de finishlijn spinde naast Gielen ook Gerard Nijboer van tevredenheid. De bondscoach had de atleet in een gesprekje vooraf verteld, dat hij een serieuze kandidaat is voor de wereldkampioenschappen halve marathon, op 7 oktober in Bristol, maar dat hij nog wel een goede prestatie van hem verlangde. Nijboer werd op zijn wenken bediend en kan zijn voornemen om in Bristol een ploeg voor de landenwedstrijd in te schrijven gestalte gaan geven.

Naast Van Hest en Kamiel Maase weet de bondscoach zich met Gielen verzekerd van een sterk team. Hoewel getalsmatig niet noodzakelijk wil de bondscoach graag een vierde atleet meenemen. Hij had gisteren gehoopt op de doorbraak van Robert Smits, maar de atleet stelde teleur met een inzinking in de slotfase. De naam van de nummer vier voor `Bristol' kon gisteren derhalve nog niet worden ingevuld, temeer dat Krotwaar en Versteeg met tijden van boven de 1.04,00 niet aan de limiet van 1.03,30 voldeden.

Bij de vrouwen heeft Nijboer een soortgelijk keuzeprobleem. Nederlands kampioen Nadja Wijenberg dwong met 1.14,30 moeiteloos kwalificatie af, terwijl Wilma van Onna zich op grond van haar vijftiende plaats tijdens de vorige wereldtitelstrijd in Mexico al had geplaatst. Anna van Schuppen en Vivian Ruijters zouden de WK-ploeg in Bristol moeten completeren, maar in Utrecht stelden zij hevig teleur. Van Schuppen kwam ruim twee minuten (1.14,39) na Wijenberg binnen, terwijl Ruijters met een tijd van 1.17,47 ver onder haar niveau presteerde.

Als Wijenberg in Bristol aan de start verschijnt, heeft zij er ook al een marathon bij de WK in Edmonton opzitten. De voormalige Russin heeft te kennen gegeven begin augustus graag in de Canadese stad te willen lopen, onder voorwaarde dat de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) bereid is haar voorbereiding financieel te steunen.

Nijboer gaat er voetstoots vanuit dat de KNAU die wens honoreert. Om de simpele reden dat er sinds de ontnuchterende evaluatie van de Olympische Spelen in Sydney een frisse wind waait door de burelen van het bondsbureau in IJsselstein. De KNAU volgt het komende jaar de NOC*NSF-lijn door programma's te ondersteunen en niet langer atleten. De regie zal strakker worden gevoerd door de bondscoaches. Op die manier hoopt de KNAU meer grip op de atleten, hun trainers en de prestaties te krijgen.

    • Henk Stouwdam