FNV gaat sector spoor reorganiseren

De spoorafdeling van FNV Bondgenoten wordt de komende maanden gereorganiseerd. De sectorraad, waarin de afgevaardigde leden van alle standplaatsen van NS Reizigers zitten, zal half zo groot worden.

,,Dat zal de discussies ten goede komen'', aldus bestuurder G. Hardeveld van FNV Bondgenoten. De spoorafdeling heeft de grootste sectorraad van alle FNV-afdelingen. Sommige standplaatsen hebben bijvoorbeeld vier afgevaardigden in de sectorraad zitten. Na de reorganisatie zal iedere standplaats nog maar één vertegenwoordiger in de raad hebben. De ongeveer zeventig sectorleden zullen hierdoor worden teruggebracht naar minder dan veertig.

Volgens een FNV-woordvoerster is de reorganisatie niet direct het gevolg van de negatieve stemming over het akkoord bij NS afgelopen week, maar zal het de bond ,,minder log'' maken. Onderhandelaar A. van den Berg kreeg voor de tweede keer in korte tijd van de sectorraadleden een mandaat mee, waarbinnen hij overeenstemming kon bereiken met de NS-directie over onder meer het nieuwe werkrooster. Dezelfde sectorraadleden die hem die toestemming gaven, stemden later toch tegen dat akkoord. Volgens de FNV-woordvoerster gaat het om ,,enkele kaderleden'', die tegenover hun eigen achterban op de standplaatsen ,,hun rug niet recht durven te houden.''

FNV Bondgenoten kent zo'n grote vertegenwoordiging van afgevaardigden door de fusie met de spoorvakbond FSV enkele jaren geleden. De organisatie bleek zo ,,te log'' te zijn.

Bovendien heeft NS Reizigers, de reizigerspoot van de Nederlandse Spoorwegen, minder leden gekregen door een herstructurering bij NS. De loketmedewerkers, die bij NS Reizigers waren ondergebracht, werden overgeheveld naar NS Stations.

Bij FNV Bondgenoten geldt dat de machinisten en conducteurs op de standplaatsen hun stem uit brengen. Vervolgens komen die vertegenwoordigers samen tijdens een sectorraadbijeenkomst waar een hoofdelijke stemming plaats vindt. Bij spoorvakbond VVMC geldt geen hoofdelijke stemming: iedere standplaats heeft één stem. De FNV-woordvoerster: ,,Als we de VVMC-methode hadden toegepast, had het akkoord het vorige week waarschijnlijk wel gehaald.''

    • Esther Rosenberg