FLAMENCO

Na de dood van El Cameron de la Isla nu bijna tien jaar geleden stond de flamenco voor hetzelfde probleem als de jazz na de dood van Charlie Parker: wat moest men na zo'n reusachtig talent? De nog jonge Miguel Povedo had niet bij voorbaat alles mee. Zo werd hij geboren in Barcelona, ver van de bekendste zigeunerfamilies.

Maar op Zaguán, zijn derde cd al, blijkt hij deze handicaps heel aardig te hebben overwonnen. Zijn lijnen zijn beweeglijk en rijk versierd en zijn grote glissandi vallen in de klasse `prettig gewaagd'. Zijn stem is weliswaar aan de lichte kant, maar daar is met lijden en slechte gewoonten natuurlijk nog genoeg aan te doen. Als begeleiding is soms wat percussie ingezet maar het hogeschoolwerk komt van zijn vaste kompaan; gitarist Chicuelo. Hij begeleidde ook andere flamenco-zangers en is muzikaal leider van een dansgroep uit Japan. Op zijn eerste eigen cd Cómplices staan drie fraaie solostukken, één groepsstuk dat in de richting van jazzrock gaat en drie stukken met vocalisten waaronder het aan Cameron opgedragen A la Isla gezongen Miguel Poveda.

Miguel Poveda: Zaguán (Harmonia Mundi HME 987027), Chicuelo: Cómplices (idem HME 987024). Distr. Harmonia Mundi Nandi.

    • Frans van Leeuwen