FC Utrecht rekent zich te vroeg rijk in Kuip

Trainer Frans Adelaar heeft FC Utrecht gisteren een slechte dienst bewezen. Hij maande zijn spelers in de slotfase tot rust en toonde zich tevreden met een 2-2 gelijkspel bij Feyenoord. Adelaar was niet op de hoogte van de uitslagen op de andere voetbalvelden en rekende zich ten onrechte rijk met een punt. Alle concurrenten voor een plaats in het UEFA-Cuptoernooi behaalden de volle winst, waardoor FC Utrecht in de laatste speelronde weer in de rol van underdog is gemanoeuvreerd.

Terwijl de spelers van Feyenoord de salonremise op uitbundige wijze vierden met een ereronde, zaten de spelers van FC Utrecht met gemengde gevoelens in de kleedkamer. Ze wilden hun trainer niets verwijten en spraken net als Adelaar over het hoogst haalbare resultaat. Feyenoord maakte inderdaad meer aanspraak op de overwinning. Maar met ietsje meer lef had FC Utrecht wellicht voor een stunt kunnen zorgen.

Adelaar was na afloop de onschuld zelve, toen hij werd geconfronteerd met zijn onwetendheid langs de lijn. Hij had zich het tegenovergestelde van een nerveuze coach getoond. Op rustige wijze dirigeerde hij zijn spelers naar de juiste posities. Toen de uitblinkende verdediger Zwaanswijk een kwartier voor tijd met een fraaie kopbal voor de gelijkmaker zorgde, leek een slotoffensief niet meer dan logisch. Maar uit respect voor Feyenoord was FC Utrecht content met een puntendeling.

Adelaar wilde geen radio in de dug-out en bleef onwetend over de tussenstanden bij RKC, Ajax, Roda JC en Vitesse. ,,Rekenen is nooit een sterk punt geweest in de voetballerij'', verdedigde hij zijn handelwijze. ,,Elke ploeg moet van zijn eigen wedstrijd uitgaan'', luidde een tweede logica. ,,Volgende week worden de prijzen pas verdeeld'', verwoordde hij een derde cliché. ,,En als je tot de laatste wedstrijd meedoet, kan het seizoen niet meer kapot'', concludeerde hij tegen beter weten in.

De voorzichtige aanpak van Adelaar, een geboren en getogen Utrechter nota bene, was in strijd met een lokale voetbalwet. `Knokken tot je erbij neervalt', is het motto in de Domstad. Van een vechtersmentaliteit was gisteren wel sprake, maar de zestienhonderd meegereisde supporters kregen niet het verwachte spektakelstuk voorgeschoteld. De hoop op een vriendendienst van de tegenstander, die de gezamenlijke vijand Ajax een loer zou willen draaien, bleek ongegrond. Feyenoord kon zich in de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen geen thuisnederlaag veroorloven.

Bij de thuisploeg onderscheidde de Braziliaan Leonardo zich met een geniepige trap in de rug van de Belg Vreven. De rechtsback van FC Utrecht staat bekend om zijn harde spel, maar dit keer viel hem weinig te verwijten. Leonardo kwam met de schrik vrij. Vreven was ontstemd over het onsportieve gedrag van Leonardo, die hem in de Galgenwaard een half jaar geleden een elleboogstoot had gegeven. Vreven pleitte hem destijds vrij voor de tuchtcommissie.

Groot was dan ook de verbazing van Vreven, dat Leonardo hem gisteren voor het beginsignaal geen hand wilde geven. De vechtjas van FC Utrecht had na afloop voor de balartiest van Feyenoord geen goed woord over. Vreven had zich geërgerd aan de buitelingen van Leonardo. ,,Hij doet of hij Maradona is, maar hij moet nog heel veel leren. Hij is een schijter. Na twee seconden heb ik gezegd: I kill you. Ik ben de morele winnaar.''

Na de vroege openingstreffer van Tanghe, die met een kopbal scoorde, werd FC Utrecht in de resterende vijf kwartier in de verdediging gedrongen. Feyenoord boog de 1-0 achterstand in een 2-1 voorsprong om. Connolly scoorde na een klein half uur met een droge knal. Na ruim een uur vierde Van Gastel zijn rentree met een benutte penalty. Van der Gaag had Leonardo op de rand van het strafschopgebied ten val gebracht.

Feyenoord plaatste zich met pijn en moeite voor de Champions League. Na een sterke start zakte de Rotterdamse ploeg na de winterstop ver terug. Bij FC Utrecht was sprake van een omgekeerde situatie. Na een zwakke beginfase raakte de middenmoter steeds beter op toeren. In de wandelgangen werd hardop gedroomd van een Europees bekeravontuur, maar FC Utrecht heeft dit doel niet meer in eigen hand. Zelfs bij een thuiszege op FC Groningen is de ploeg van trainer Frans Adelaar afhankelijk van de concurrentie.

    • Jaap Bloembergen