De vier zoekt tegenstand

Eén Nederlands schip is oppermachtig. Dat werd duidelijk tijdens de eerste internationale roeiwedstrijden in Duitsland. Nog zes, hooguit zeven wedstrijden van twee kilometer scheiden Michiel Bartman, Diederik Simon, Dirk Lippits en Geert Cirkel van de finale van de race om de wereldtitel. Het Nederlandse vlaggenschip, dat tweede werd op de Spelen van Sydney, kan nauwelijks serieuze tegenstand vinden.

Bondscoach Jan Klerks sprak daarom oprecht van een ,,een leuke verassing'' bij de plotselinge verschijning van vier olympische roeiers uit de Oekraïne. ,,Iedereen zegt wel dat Duitsers erg pünktlich zijn, maar gelukkig zijn ze hier vooral soepel. Als een ploeg alsnog besluit te komen, kan er toch gewoon meegevaren worden'', zei Klerks.

Op een wereldbekerwedstrijd vorig jaar moest Nederland de Oekraïne nog als meerdere erkennen. In Sydney lag concurrent Oekraïne de eerste helft van de race voor Nederland, maar eindigde uiteindelijk op de zesde plaats. Het Nederlandse kwartet won afgelopen weekeinde beide wedstrijden op de Baldeneysee bij Essen.

Of Nederland de ploegen van Italië en Duitsland aankan, landen die traditiegetrouw sterke vieren formeren, wordt pas later in het seizoen duidelijk. Klerks ziet zijn ploeg echter wekelijks beter worden. Klerks: ,,Het gaat goed zo. In grote lijn moet de vorm van de ploeg stijgen. We zijn verder dan vorig jaar rond deze tijd. Daarnaast heeft deze ploeg het vermogen tijdens wedstrijden op z'n best te zijn.''

De verschillen tussen boten uit de equipe kunnen enorm groot zijn. Een wereldtitel is voor de zware boordroeiers van bondscoach Diederik de Boorder zo goed als uitgesloten. De Boorder: ,,Het bereiken van een WK-finale met een boot is het doel voor dit seizoen, meer zit er gewoon niet in dit jaar. De groep is klein, vandaag konden we niet starten omdat een van de roeiers vannacht om vier uur ziek werd. Twee uur later moest ik de knoop doorhakken: starten of niet. Ik baalde ontzettend. Toch ben ik tevreden, want dit weekeinde is het eerste paaltje geslagen.''

Over het optreden van de lichte boordroeiers was De Boorder echter verre van tevreden. De coach stuurt zijn snelste lichte vier naar de wereldbekerwedstrijden in Sevilla. ,,In principe blijft er dan genoeg kwaliteit over voor een goede lichte acht. Het lichte boordroeien heeft echt kwaliteit genoeg. Maar er gaat alleen een lichte acht naar het wereldkampioenschap — en dat wil ik graag — als medaille-kandidaat. We gaan voor niets anders dan een medaille. De vier die de basis moet vormen voor de acht, heeft dit weekend niet gedaan wat ik wilde.''

Voor de Nederlandse vrouwen bracht de 91ste Hügel Regatta geen helderheid. Direct na de finish zwiepte slagroeister Femke Dekker met een ferme zwaai haar pet in de boot uit ontevredenheid over de race. Carin ter Beek, Anneke Venema (beiden zilver tijdens de Olympische Spelen van Sydney) en wereldkampioen droogroeien Hurnet Dekkers lieten de vijftien seconden die de vrouwen dubbelvier op winnaar Duitsland moest toegeven, gelaten over zich heen komen. Ter Beek en Venema vormden tot nu toe een solide dubbeltwee.

,,Voor de Duitse équipe is Essen een belangrijk testmoment. Zij moesten hier goed presteren. Ons viertal heeft slechts drie keer samen getraind, dit was hun eerste race samen. Er is nog een hele lijst te verbeteren, maar er was al iets van een gezamelijke haal. Dat het nog wat slordig was, ach, daar kun je aan werken'', zei bondscoach Steffen de Vries.

Josy Verdonkschot (bondscoach van de lichte vrouwen) wil dit jaar drie sterke boten formeren. De hoogste prioriteit heeft de olympische twee, gevolgd door de niet-olympische klasse dubbelvier en skiff. Susannah Chayes (bondscoach van de lichte mannen scull) wil met een vier een basis leggen voor een lichte olympische twee.

    • Sybrand Treffers